Hlavní navigace

AMD už není procesorová dvojka. Větší je Qualcomm i Samsung (nebo Apple?)

22. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě včera jsem v těchto místech psal o společnosti AMD jako o „procesorové dvojce“. Ukazuje se však, že toto epiteton si napříště budu muset odpustit, jelikož firma o svou pozici stihla za uplynulý rok přijít. Dle analytické firmy IC Insights AMD doplácí na úpadek trhu s PC (a svůj vadnoucí podíl na něm) a v objemu výroby procesorů ho předběhly rovnou dva rivalové, vydělávající na expanzi chytrých telefonů a tabletů. AMD tak bylo odsunuto až na čtvrté místo.

V IC Insights sestavili pomyslný žebříček na základě ročních tržeb, pocházejících z prodeje procesorů (ať již CPU, APU nebo typu SoC) pro počítače, servery, ale i mobilní zařízení. Za rok 2011 utržilo AMD ještě přes 4,5 miliardy dolarů, což tehdy stačilo na první místo za suverénně vedoucím Intelem (37,5 miliardy). Za rok 2012 se ale firmě podařilo přijít o 21 % obratu, takže utržilo jen 3,6 miliardy. Jak vidíte v tabulce, výrobci mobilních čipů naopak prudce rostli. Na druhé místo se loni protlačil Qualcomm (5,3 miliard USD), a na třetí pak Samsung (téměř 4,7 miliardy). Za AMD následuje větší mezera, po níž je na páté příčce Freescale (1,07 miliardy) a na šesté Nvidia (za Tegry utržila 764 milionů).

Tržby výrobců procesorů (Zdroj: IC Insights)

U Samsungu nicméně vyvstává menší problém. Celých 83 % obratu z prodeje procesorů mají v jeho případě totiž tvořit dodávky čipů pro firmu Apple. Ta ale již nějaký ten rok nepoužívá SoC z produkce korejského gigantu, nýbrž v jeho továrnách toliko nechává vyrábět procesory navržené vlastními silami. Samsung by tady byl spíše v pozici TSMC, GlobalFoundries či třeba UMC – tedy v pozici nezávislé výrobny; objem jeho vlastní produkce by pak byl mnohem nižší. Nevím, o co je tato metodika opřena (snad o to, že Apple svá CPU používá jen samo, takže Samsung je s trochou nadsázky jakýmsi koncovým prodejcem?), nicméně ani škrtnutí čipů pro nakousnuté jablko firmě AMD moc nepomůže.

SoC Apple A5

Oněch 83 % z 4,664 miliardy USD totiž stále stačí na to, aby byla bývalá dvojka odsunuta na bramborovou pozici. Jen se jejím (druhým) přemožitelem místo Samsungu stane Apple, což bolí o to více, že s tímto byznysem začal prakticky včera (a PA Semi, kterou pro tento účel nebohý Steve Jobs koupil, také na trhu nepůsobila dlouho). Útěchou pro AMD budiž, že se mu z Applu podařilo nalákat zpět Jima Kellera, architekta čipů, který kdysi v AMD pracoval na architekturách K7 a K8. Třeba se s jeho pomocí opět podaří vybojovat nějaké ztracené pozice zpět.

Čip Snapdragon od Qualcommu

Qualcomm byl na dostřel AMD již za rok 2011 a loni se mu podařilo tržby zvednout o čtvrtinu, zatímco AMD se propadlo. Rostli nicméně prakticky všichni výrobci mobilních čipů, vyjma podniku ST-Ericsson, který se v konkurenčním prostředí neudržel. Z těch, kdo vsadili na architekturu ARM, se ještě nedařilo Freescale, tato firma ale vyrábí pro jiné trhy než ten mobilní.

 

Většina výrobců mobilních čipů architektury ARM nicméně prodává za nižší ceny, než jaké se platí v segmentu PC a serverů. Důkazem je Intel, který celkově shrábl téměř dvě třetiny (65,3 %) tržeb, což činí skoro 37 miliard USD (oproti lepšímu roku 2011 si pohoršil o pouhé jedno procento). Druhý Qualcomm má tržby mnohem nižší (podíl 9,4 %), ačkoliv mobilnímu trhu prakticky dominuje. Až na Samsung (Apple) se pak ale již další výrobci mobilních SoC musí spokojit s ročními tržbami jen v řádu stovek milionů. Pokud by se tedy AMD podařilo zlepšit své konkurenční postavení na trhu s čipy architektury x86, může se na úkor Intelu ještě probojovat výše (ostatně v současnosti je jeho obrat na nejnižší úrovni za mnoho let).

Procesor Intel

Zdroj: IC Insights

Byl pro vás článek přínosný?