Hlavní navigace

AMD má vlastní adaptér Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2, zřejmě je ale přeznačený od MediaTeku

11. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Ayaneo
AMD trošku následovalo Intel a uvádí první adaptér Wi-Fi a Bluetooth pod svou značkou. Ale není to jeho technologie, mělo by jít o čip od MediaTeku.

Už před víc než patnácti lety stavěl Intel na tom, že v desktopových PC, ale hlavně v noteboocích nabízel kompletní platformu – procesor, čipset, grafiku (integrovanou) a také bezdrátovou konektivitu, tehdy pod značkou Centrino. Bezdrátové adaptéry konkurenční AMD nikdy nenabízelo. Ovšem teď je tu změna. V prvním mobilním zařízení se teď objevil adaptér AMD RZ608, který poskytuje Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2.

Tuto bezdrátovou síťovku neoznámilo přímo AMD, ale výrobci handheldu Ayaneo (nebo také Aya Neo), což je zajímavé PC zhruba v rozměrech a formátu Nintenda Switch, na němž ale běží Windows, takže si na něm můžete zahrát pro změnu PC hry. Ayaneo je založené na procesoru AMD Ryzen 5 4500U (a jeho integrovaném GPU) a nyní výrobci (jde o crowdfundingovou kampaň běžící na platformě Indiegogo) oznámili, že druhá várka vyrobených zařízení dostane i tento dosud nevydaný bezdrátový adaptér, AMD RZ608.

Oznámení bezdrátového modulu AMD RZ608 od Ayaneo Oznámení bezdrátového modulu AMD RZ608 od Ayaneo (Zdroj: AnandTech)

AMD nemělo zatím Wi-Fi ani Bluetooth v portfoliu, takže vás asi nepřekvapí, že v tomto případě jde zdá se o technologii dodanou partnerem a jen opatřenou značkou AMD. Loni v září se objevila zpráva, že AMD spolu s MediaTekem má vyvíjet nějaké bezdrátové adaptéry pro Wi-Fi 6 určené do notebooků s procesory Ryzen. Mimochodem, historie Wi-Fi technologie MediaTeku by se měla odvozovat od čipů Ralink, které tchajwanský podnik získal akvizicí.

Ayaneo Handheld Ayaneo (Zdroj: Ayaneo)

Taková spolupráce by mohlo mít různou povahu, buď by třeba MediaTek technologii licencoval pro začlenění do čipu vyráběného přímo AMD, nebo by šlo jen o rebranding, nebo by prostě MediaTek vyráběl čipy na zakázku jako nyní ASMedia produkuje čipové sady prodávané pod značkou AMD.

V případě bezdrátového modulu AMD RZ608 se zdá, že jde o kompletní řešení přímo od MediaTeku, které má od AMD jen označení (případně ho možná produkuje a distribuuje). Podle webu AnandTech by zřejmě mělo jít o přeznačený adaptér MediaTek MT7921K. Svědčí o tom že certifikace pro Wi-Fi mají oba tyto adaptéry společnou právě na jméno firmy MediaTek.

Certifikace modulu AMD RZ608 od Wi Fi Alliance Certifikace modulu AMD RZ608 od Wi-Fi Alliance (Zdroj: AnandTech)

Právě z důvodu různých regulací pro provoz v éteru, které bezdrátová zařízení mají splňovat, zřejmě pro AMD bude výhodné nezkoušet něco vlastního nebo dělat nějaké vlastní modifikace v licencované technologii od MediaTeku, protože v takovém případě by regulaci muselo zařizovat znovu, což v celosvětovém měřítku je relativně velké břemeno. Pokud je modul jen rebrandovaný, pak bude naopak pokrytý certifikací udělenou pro původní zařízení MediaTeku, což věc hodně usnadňuje.

Tento druh spolupráce se ovšem netýká jen AMD. MediaTek totiž uzavřel podobné partnerství také s Intelem, kterému zase dodává 5G modemy T700 poté, co Intel tuto oblast opustil a svou divizi 5G modemů (předtím koupenou od Infineonu) přenechal za poměrně malé peníze Applu.

Někdy je naopak taková spolupráce iniciovaná asi spíš reálným výrobcem, například před pár dny jsme tu měli příklad SSD a pamětí Acer a Predator, kde si ovšem tuto značku licencovala čínská firma Biwin, která je reálným výrobcem i prodejcem.

Modul pro notebooky, možná i desktop?

Adaptér AMD RZ608 má mít zdá se podobu modulu M.2 2230 (tedy krátké kartičky, jaká se pro toto typicky používá). Wi-Fi část je připojená přes PCI Express 2.0 a podporuje 802.11a až 802.11ax s 20MHz až 80MHz kanály v pásmech 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz. Umí tedy Wi-Fi 6E. Podporovány jsou různé příslušné technologie jako MIMO, QoS nebo WPA3. Bluetooth jako obvykle používá separátní rozhraní USB 2.0 a je podporován standard Bluetooth 5.2.

Specifikace AMD RZ608 Specifikace AMD RZ608 (Zdroj: AnandTech)

Další zařízení s tímto adaptérem mimo Ayaneo zatím známá nejsou, takže těžko říct, jak velkého rozšíření se tato iniciativa MediaTeku a AMD dočká. Vedle notebooků používají stejné bezdrátové moduly formátu M.2 2230 také mnohé desktopové desky (i když slot mají často schovaný v nějakém pouzdru), takže je teoreticky možné, že se tyto moduly pak objeví i v desktopu.

Jak dobré budou proti modulům od Intelu, to teprve uvidíme. Obecně se ale Wi-Fi Intelu považují za velmi kvalitní (a mají také dobrou pověst co se týče podpory v Linuxu), takže řešení od AMD/MediaTeku bude aspoň ze začátku v pozici určitého outsidera. Uvidíme, jak bude schopné Intelu konkurovat.

Galerie: Bezdrátový Wi-Fi/BT modul AMD RZ608 v Ayaneo

Zdroje: Laczarus (Twitter), Indiegogo, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?