Hlavní navigace

AMD vydalo první Vegu 10, poloprofi kartu Radeon Vega Frontier Edition za 999$. Bez recenzí

28. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera bylo 27. června a v souladu s předchozím oznámením učiněným během Computexu přichází po dlouhém a dle reakcí hodně otravném čekání konečně den, kdy AMD vypouští na trh grafické karty s highendovým GPU své nové architektury Vega. Je to ale ztrpčeno tím, že se nejedná o herní grafiku. AMD vydává jen model Radeon Vega Frontier Edition, který již zbarvením ukazuje, že míří jinam – dílem na (polo)profesionální grafiky či vývojáře her a další kreativní činnosti (modrá edice Radeon Pro) a dílem na vývoj a výpočty umělé inteligence (žlutá řada Radeon Instinct). Vega Frontier Edition má být určená hlavně pro poloprofesionální uživatele a vývojáře fušující do těchto oblastí.

Specifikace Radeonů Vega Frontier Edition už jsme částečně zjistili, když se karty objevily na předobjednávku v obchodech. Nyní jsou již definitivně potvrzené: GPU má aktivních 4096 stream procesorů architektury Vega (64 bloků „nCU“, což by měla být plná palba). Takty GPU jsou v maximálním Boostu 1600 MHz, od čehož se odvíjí udávaný teoretický výkon 13,1 TFLOPS v FP32 a 26,2 TFLOPS s výpočty FP16. Výkon v FP64 je „jen“ 819 GFLOPS, jelikož GPU nebo minimálně tento model nemá podporu pro výpočty s dvojitou přesností na plném výkonu.

Vzduch a voda, různá spotřeba (a výkon?)

Co je však nová informace: AMD uvádí ve specifikacích také základní takt GPU, jenž je 1382 MHz. Základ je tedy na úrovni 86,4 % maximálního taktu turba. Tyto specifikace jsou zřejmě stejné pro vzduchem chlazený model i verzi s vodním chlazením a externím radiátorem. Vzduchová karta má dvouslotový chladič s jedním radiálním ventilátorem a průběžným pasivem (a vyfukováním vzduchu mimo skříň) a TDP čili typickou spotřebu v zátěži 300 W. Vodní karta ovšem TDP uvádí až jako 375 W. To by spolu s výkonnějším chlazením asi mělo vést k tomu, že v reálném provozu bude při plné zátěži držet takty výš než vzduchový model, tedy dál od výchozích 1382 MHz a blíž k onomu maximu 1600 MHz.

Verze s vodním chladičem bude z dominantní části žlutá (Zdroj: VideoCardz) Verze s vodním chladičem bude z dominantní části žlutá (Zdroj: VideoCardz)

Paměti nabízejí kapacitu 16 GB a používají čipy HBM2 integrované na interposeru GPU. Jejich takt je 945 MHz (1,89 GHz efektivně), ale sběrnice je místo 4096bitové u Fiji jen 2048bitová, takže propustnost je „jen“ 483 GB/s. Proti čipu Fiji by efektivní propustnost paměti pro hry měla být vyšší díky pokročilejší delta kompresi.

Ceny jsou proti dřívějším informacím poněkud nižší, i když stále mimo běžné pásmo. Vzduchová Vega Frontier Edition se prodává za 999 dolarů, AMD tedy zvolilo „tradiční“ cenovou laťku extrémního segmentu a nenásledovala Nvidii na 1200 dolarů, kam byla zvýšena cena Titanů X a Xp. U nás by cena s DPH momentálně vycházela na 28 tisíc korun. Verze s vodním chladičem bude však podstatně dražší, má se prodávat za 1499 dolarů (42 100 Kč).

Profi ovladač i herní Radeon Software

Podobně jako u Titanů od Nvidie nebyly karty zapůjčeny ke klasickým recenzím, takže žádné hardwarové médium nezměřilo herní výkon. AMD jej neuvádí ani v žádných oficiálních benchmarcích a ukazuje jen čísla pro profi grafické programy a podobný software. Srovnání je s Titanem Xp, jehož výkon by podle oficiálních čísel měl být nižší (někde o dost, ale výběr testů byl na AMD, takže to lze čekat). Je však třeba dát pozor na to, že Nvidia této kartě neumožňuje běžet s profesionálními ovladači, zatímco Radeon Vega Frontier Edition by k nim přístup mít měl. Nebude sice kompletně certifikován jako Radeony Pro, ale optimalizaci na straně ovladače zřejmě používá, což by mělo výkon vynášet výš. Srovnání je v tomto technicky nefér k Titanu. Prakticky vzato je ale absence profi ovladače rozhodnutí Nvidie a Frontier Edition je dokonce levnější, zatímco srovnatelně výkonná Quadra s certifikovaným ovladačem Nvidie stojí dvojnásobné a vyšší částky.

Oficiální (vybrané) benchmarky přímo od AMD Oficiální (vybrané) benchmarky přímo od AMD

Pro tvorbu herního a dalšího 3D či VR obsahu bude Vega Frontier Edition mít tu výhodu, že bude v jednom balíčku nabízet nejen profi prostředí, ale i běžný Radeon pro hraní nebo pracovní testování her. Oba ovladače jsou instalované paralelně a uživatel může jednoduše mezi oběma rolemi přepínat v aplikaci Radeon (Pro) Settings. Po aktivaci možnosti „Gaming Mode“ se karta přepne z „Pro“ do režimu herního Radeonu a můžete testovat vytvořenou práci (nebo hrát čistě rekreačně).

Přepínání mezi profi a herním ovladačem bude možné za běhu PC přímo z aplikace Radeon Settings Přepínání mezi profi a herním ovladačem bude možné za běhu PC přímo z aplikace Radeon Settings

Z toho také vyplývá, že karta Vega Frontier Edition bude i k hraní her normálně použitelná a někteří z prvních uživatelů by ji mohli otestovat místo profesionálních recenzentů. Je ale pravděpodobné, že ovladače ještě nebudou na tak dobré úrovni, jako při uvedení herní varianty Radeon RX Vega. Podle webu VideoCardz by toto dokonce mohl být jeden z hlavních důvodů, proč se na uvedení čeká tak dlouho. Podle některých zdrojů mezi výrobci karet byla prý Vega pozdržena vícekrát kvůli výkonu – aby v době vydání ovladače výsledky v recenzích co možná nejvíc vylepšily (i když nevím, zda by pak AMD třeba neuvedlo dřív aspoň Pro verzi nebo karty Instinct).

Radeony Vega Frontier Edition by podle AMD měly už v tuto chvíli být dostupné – tedy aspoň v případě verze se vzduchovým chladičem. Vodou chlazený typ má nakonec přijít na trh později, bude to až v třetím čtvrtletí (žádné bližší určení ale nemáme). Platí to ale zřejmě jen pro zahraničí, naše obchody zatím ve vyhledávačích cen nevyskakují.

Byl pro vás článek přínosný?