Hlavní navigace

AMD vypustilo Catalyst 11.12 a Catalyst 12.1 Preview, konečně s editací profilů

14. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD včera vypustilo prosincovou verzi ovladačů Catalyst 11.12 s cerfifikací WHQL. Zároveň příjemně překvapilo veřejným preview připravované verze Catalyst 12.1.

Catalyst 11.12 s grafickými ovladači verze 8.92 přináší podporu OpenGL 4.2. Významného vylepšení doznalo Eyefinity – na monitorech s podporou 3D zobrazení přes DisplayPort lze u Eyefinity zapnout režim AMD HD3D a provozovat tak tři monitory vedle sebe už i ve stereoskopickém zobrazení. Díky tomu už má AMD alternativu k technologii Nvidia 3D Vision Surround. Tedy pokud se dá mluvit o alternativě, Nvidia je na tom s ekosystémem a podporou pro stereoskopické zobrazení ve hrách v současnosti lépe. Vylepšení doznalo i ovládání AMD Vision Engine Control Center.

„Drobným“ nedostatkem nové verze je, že kvůli tomu, že musí projít certifikací WHQL, která nějaký čas trvá, nezahrnují vylepšení z posledního hotfixu 11.11c, který přes WHQL neprošel. Hráčům tedy AMD doporučuje jako nejnovější ovladače současně vypuštěnou verzi 12.1 Preview.

Podrobnější poznámky k vydání najdete v originále na stránkách AMD. Stahovat můžete rovněž ze stránek AMD:

AMD Catalyst 12.1 Preview

Kromě výše uvedených vylepšení výkonu z hotfixu 11.11c přináší AMD Catalyst 12.1 Preview jednu podstatně zajímavější novinku, která potěší i všechny, co nemají zrovna tři 120 Hz monitory – možnost editace profilů aplikací. Téměř dva roky poté, co ovladače podporují, jsme se tedy konečně dočkali i oficiálního editoru, který dovolí upravit nastavení v případě, že „dodávané“ profily Catalyst Application Profiles nefungují podle našich představ. Pro jednotlivé aplikace by mělo být možné nastavit chování CrossFireX a dalších 3D nastavení. 

Dalším vylepšením je přidaná podpora AMD HD3D u karet v CrossFireX a nový režim 3D stereo přes HDMI 1.4a – 1080p při 30 Hz.

A konečně došlo také k vylepšení uživatelského rozhraní pro nastavení barev a kvality přehrávání videa.

Jako obvykle jedno upozornění – jedná se o preview ovladačů, takže počítejte s případnými problémy. Stahujte přímo ze stránek AMD.

Zdroj: AMD (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?