Hlavní navigace

AMD: Zen 2 má opravy proti chybám Spectre. Podpora pro 7nm CPU se objevila v HWiNFO

1. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD jsme tu propírali včera skrze finanční výsledky za rok 2017 (pozoruhodné tím, že AMD zaznamenalo po letech „černý rok“ – míněno ziskový). Odpusťte prosím tematickou monotónnost, ale nakonec se k této firmě ještě na chvíli vrátíme. Vynořily se totiž nějaké novinky k tomu, co bude hlavní novinka firmy (zřejmě) příští rok: 7nm procesorům a CPU architektuře Zen 2. AMD zmínilo Zen 2, tedy procesorovou architekturu, která bude zároveň spjatá s nástupem 7nm čipů, v konferenčním hovoru k výsledkům. Jednak zde padlo, že by se ještě letos měly objevit vzorky, a to nejen interně. Nějaké zkušební čipy by do konce roku měli již dostat nějací klienti. Toto vyjádření zřejmě znamená, že 7nm CPU nebudou letos dostupná komerčně. Avšak jejich uvedení na trh by po Silvestru už nemuselo trvat tak dlouho a premiéru by asi mohly mít v první polovině roku 2019, pokud ne už v jeho první čtvrtině. Tato informace ovšem zazněla ve spojitosti se serverovými procesory, tedy řadou Epyc. Zatím není úplně jasné, zda v 7nm generaci AMD uvede nejprve serverové čipy, nebo ještě před nimi vyjdou ty spotřebitelské, tedy Ryzeny.

Zen 2 má mít úpravy proti chybám Spectre

AMD opět potvrdilo, že vývoj architektury Zen 2 je již hotový, což už jsme slyšeli na CES. Ovšem Lisa Su k tomu přidala zajímavou novou informaci. K tématu bezpečnostních chyb Spectre a Meltdown totiž sdělila, že architektura Zen 2 již dostala určité úpravy, které mají tyto zranitelnosti ošetřovat. Zatímco na Meltdown již netrpí ani současné procesory AMD, Zen 2 má mít i nějaké úpravy proti útokům typu Spectre. AMD je tedy zřejmě v druhé polovině roku 2017 dokázalo provést v návrhu před jeho dokončením.

Roadmapa CPU architektur AMD z CES 2018 Roadmapa CPU architektur AMD z CES 2018

Úpravy proti těmto chybám oznámil také Intel, údajně by se mohly objevit v procesorech uvedených ještě letos. Zdá se tedy, že objev těchto zranitelností v červnu 2017 přišel akorát včas, aby obě firmy stihly provést nějaká protiopatření v rámci svých nadcházejících architektur. Zatím ovšem netušíme, jak účinné a dalekosáhlé tyto hardwarové opravy budou. Vzhledem k omezenému času mohou být zatím spíše povrchovější a je možné, že hlubší opatření budou na delší lokte – to ale jen spekulujeme.

HWINFO (snad) potvrzuje budoucí čipy Intelu a AMD

Druhá zpráva je trošku z jiného soudku. V diagnostických nástrojích jako je AIDA64 nebo HWiNFO32/64 se často objevuje v poměrně velkém předstihu podpora různého hardwaru, který v té době někdy ani není oficiálně potvrzen. Zdá se, že takováto situace opět nastala s programem HWiNFO. Včera vydaná verze v5.72 totiž podle seznamu změn obsahuje různou předběžnou podporu pro novinky Intelu a AMD.

Changes in HWiNFO32 & HWiNFO64 v5.72: - Released on: Jan-31-2018:

Added recognition of AMD 400-series chipset.
Improved recognition of Bay Trail steppings.
Enhanced reporting of turbo ratio limits with fused and resolved values (BDX, SKX).
Added option to disable access to Corsair and some Asetek-based coolers.
Added recognition of some future AMD Vega and Navi GPUs.
Added NVIDIA Quadro V100.
Added reporting of GPU VRAM module model for some AMD GPUs.
Fixed enumeration of RAID drives on AMD promontory chipsets.
Fixed disk activity sensor names on some RAID systems.
Enhanced preliminary support of Ice Lake-SP (ICX).
Fixed reporting of Total Memory Encryption feature status in summary.
Added reporting of active memory channels on AMD Zen.
Enhanced monitoring of Intel GPU video decode usage.
Fixed flickering of RTSS OSD in some applications with high framerates.
Added monitoring of Corsair H80i Pro, H100i Pro, H115i Pro and H150i Pro.
Improved enumeration of network adapters.
Enhanced support of AMD Starship, Matisse and Radeon RX Vega M.
Enhanced monitoring of new Intel Compute Card models.
Unified HWiNFO32 and HWiNFO64 packages (universal installer, combined portable).

Podle changelogu nové HWiNFO již detekuje nejmenovaná budoucí GPU Vega a Navi, a také nějak podporuje procesory AMD „Starship“ a „Matisse“. Starship jsou údajně 7nm Epycy s 48 jádry Zen 2. Matisse by pak měla být desktopová verze stejného křemíku, tedy 7nm Ryzen 3000 možná s až 12 jádry – o Matisse víme zatím jen ze zářijového úniku roadmapy. Tyto zmínky mohou teoreticky potvrzovat, že jsou ona kódová označení reálná. Nicméně úplně jistě to říct nelze, protože autoři programu mohou teoreticky také používat jména pocházející z drbů, aniž by měli z firmy potvrzeno, že platí. Poté, co si zmínek o těchto dvou produktech všimla média, z changelogu zmizely.

Údajná roadmapa procesorů AMD pro roky 2018 a 2019, se 7nm procesory Matisse a APU Picasso (Zdroj: Informática Cero) Údajná roadmapa procesorů AMD pro roky 2018 a 2019, se 7nm procesory Matisse a APU Picasso (Zdroj: Informática Cero)

Kromě těchto čipů AMD si jinak všimněte i řádku uprostřed výčtu. Ten hovoří o čipech „ICX“ neboli Ice Lake-SP. Toto by měly být první 10nm procesory Intelu pro servery, o nichž už unikly nějaké údajné podrobnosti zde. Mají mít až 38 jader, ovšem verze pro highendový desktop by jich asi mohla nést o něco méně, podobně jako je u Skylake-X maximem 18 jader místo 28 jader u Xeonů. Podobně jako v případě čipů Starship/Matisse se zde asi bavíme o produktu, který na trh přijde až v roce 2019.

Byl pro vás článek přínosný?