Hlavní navigace

Ryzeny s architekturou Zen 3 prý budou mít 10jádrové modely. Desky X670 letos nevyjdou

8. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Máme nové informace k procesorům Ryzen 4000 s jádry Zen 3. V BIOSech už se objevuje podpora, která například prozradila, že AMD chystá verze s 10 jádry.

Nejen nová generace grafik GeForceRadeon letos vyjde, někdo na podzim či koncem roku by se měly objevit také procesory AMD s novou architekturou Zen 3 – Ryzen 4000 „Vermeer“. Ty jsou už také na cestě a začínají se k nim objevovat podrobnosti.

Objevila se informace, že AMD už se předem chystá na jejich vydání a možná již nynější BIOSy zejména desek B550/A520 a X570 už budou schopné se Zenem 3 naběhnout. Má zřejmě jít o BIOSy založené na verzi AGESA CombiAM4v2 1.0.8.1, ale toto zatím není ověřené. Je také možné, že se do AGESA a BIOSů mohla dostat nějaká předběžná příprava, která ale nebude k nabootování s Vermeerem ještě stačit. Toto se snad vyjasní před vydáním, pokud by už i relativně dříve vydané BIOSy měly podporu, byla by větší šance, že s deskou B550 nové CPU rozjedete.

Zřejmě na základě těchto BIOSů se zdá se podařilo zjistit některé možné podrobnosti o Ryzenech 4000 Vermeer. Uvádí je Jurij „1usmus“ Bublij, autor aplikací DRAM Calculator for Ryzen a ClockTuner for Ryzen.

Curve Optimizer

První je informace, že Zen 3 bude umožňovat nezávislé nastavení frekvence (přetaktování) jader, což dovolí větší (ale pracnější) tweakování výkonu. Toto koresponduje s informací od Igora Walloseka, že by se snad měla dát nezávisle pro každé jádro nastavit i napětí.

Tip: Nové info o AMD Zen 3: per-core napětí, takty boostu až 4,9 GHz

Toto nebude jediná funkce pro overclocking. Zen 3 má také dostat cosi nazvaného „Curve Optimizer“. Ta má být dostupná z BIOSu desky (menu AMD Overlocking) a prý má umožňovat úpravy fungování boostu procesoru. Možná by mohlo jít o to, že půjde změnit požadovaná napětí pro různé stupně frekvencí (nebo nastavit offsety frekvence a napětí, zatím těžko říct), něco jako když se edituje křivka power states u GPU. Toto zatím není možné, nyní můžete procesoru jen povolit vyšší spotřebu, zvýšit jeho maximální limit boostu (což vám ale nezaručí, že řízení boostu opravdu vyšší takty použije) nebo zadat globální offset napětí.

https://twitter.com/1usmus/status/1302956950217527296

Děličky taktu Infinity Fabric

Možná také bude možné konečně měnit takt Infinity Fabric. Kód v BIOSu prý na několika místech mluví o děličkách Infinity Fabric. Nyní je interní propojení jader (CCX) a dalších bloků včetně řadiče paměti pevně navázána na frekvenci RAM, maximálně je možné použít děličku u pamětí RAM a přepnout Infinity Fabric na poloviční frekvenci proti taktu RAM (respektive čtvrtinovou proti efektivní frekvenci DDR4).

https://twitter.com/1usmus/status/1303007972298231811

Jak přesně budou děličky Infinity Fabric pracovat, ještě nevíme, ale mohly by umožnit vyšší granularitu těchto nastavení. Možná z toho bude možné vydobýt nějaká malá zlepšení výkonu díky tomu, že řadič pamětí bude moci běžet na vyšším taktu.

Prý bude 10jádrový Ryzen 4000

Třetí novinka už ale může zajímat i ty z vás, kdo o přetaktování nemají zájem. Podle Bublije AMD uvede v generaci Ryzen 4000 desetijádrové modely, které nyní chybí. To je proto, že na takovou konfiguraci by v socketu AM4 musely být použité dva 7nm čiplety. U Zenu 2 ale každý čiplet obsahuje dva čtyřjádrové bloky CCX. A kvůli vyvážení dosud AMD umožňovalo provoz jen se stejným počtem aktivních jader v každém z aktivních CCX. Ze dvou čipletů se tedy dal udělat jen 16jádrový, 12jádrový (jedno jádro vypnuté v každém CCX) nebo teoreticky osmijádrový (dvě jádra vypnutá v každém CCX) procesor. Pro desetijádro by některé CCX musely mít tři a některé dvě jádra.

https://twitter.com/1usmus/status/1302989616463708162

Protože ale má jádro Zen 3 místo toho blok CCX o osmi jádrech – tedy jeden CPU čiplet představuje jediný monolitický CCX, bude Vermeer moci mít i 14 či 10 jader. Dvoučipletový procesor bude mít 2 CCX, takže vypínat jádra bude možné postupně po dvou.

Zda bude existovat 14jádrový Ryzen 9, to nevíme. Ale podle Bublije prý jsou v BIOSech známky, že 10jádro by prý mělo existovat. Mohlo by možná být levnější alternativou k dvanáctijádru (tj. dnešnímu Ryzenu 9 3900X) pro ty, kterým Ryzen 7 3700X/3800X nestačí. Možná, že by jím AMD mohlo nahradit právě model 3800X.

Platforma X670 až příští rok

Bublij jinak také uvádí, že při vydání Ryzenů 4000 patrně nebudou současně uvedené nové desky platformy AMD X670 (což by snad podle starých drbů byl úspornější čipset od ASMedia, nikoliv refresh X570). Čipset X670 údajně nemá naplánované uvedení na tento rok a bude tedy asi vydán až později. Možná, že si ho AMD nechá až na případné vypuštění následující (refreshové?) generace Ryzen 5000 „Warhol“.

Galerie: Úniky a informace k procesorům AMD s jádry Zen 3

Zdroje: 1usmus (1, 2, 3, 4), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?