Hlavní navigace

AMD chystá Zen 3 „XT“, ale vyjde až v Q1 2022. Ryzen s 3D V-Cache bude separátní věc

10. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Už to vypadalo, že do konce roku 2022 nevydá AMD žádné nové procesory pro desktop. Ale ne, už na jeho začátku mají vyjít hned dvě separátní novinky: refreshované "XT" modely Zenu 3 a vedle nich zvlášť procesory s 3D V-Cache. Oboje pořád pro socket AM4.

Aby nebylo málo různých „leaků“ o tom, co přijde v budoucnu za procesory, objevily se zase další informace o tom, co plánuje AMD provést v budoucnu s nabídkou desktopových procesorů Ryzen. Vypadá to, že se přece jen dočkáme refreshe nynějších procesorů Ryzen 5000 s architekturou Zen 3, ještě než přijde nový Zen 4. Jak se rok 2022 blíží (ale také třeba procesory Alder Lake, kterými by Intel mohl zase dost posílit), evidentně už AMD začalo s partnery sdílet více dokumentů, vzorků a dalších tajemství o vlastních nadcházejících produktech, které pak zase postupně prosakují ven.

Následující informace pocházejí od twitterového leakera s přezdívkou Vegeta, který už nedávno poskytl nějaké legitimní úniky (například předem věděl o vydání Radeonů Pro W6000, které AMD vypustilo v úterý), tudíž by snad měl mít reálné zákulisní zdroje. Tento leaker se teď zmínil o tom, kdy by měly vyjít příští generace procesorů Ryzen a grafik Radeon.

První část není úplně nová: podle Vegety mají údajně jak Radeony už s novou architekturou RDNA 3, tak Ryzeny 7000 „Raphael“ s architekturou Zen 4 a 5nm výrobním procesem vyjít až ve čtvrté čtvrtině roku 2022. To už jsme zde jednou slyšeli, takže to berte spíš tak, že se tato data zatím potvrzují, respektive že v nich nedošlo ke změnám.

Jak 5nm Ryzeny, tak Radeony RX 7000 (pokud se nebudou jmenovat jinak), které prý možná už také budou čipletové, tedy asi vyjdou až mezi říjnem a prosincem, což by znamenalo přesně dvouletý odstup od (v listopadu vydaných) RDNA 2 a Zenu 3. Podle Vegety opravdu mají tyto dva produkty být vydány zhruba současně. Také dodává, že GPU s architekturou RDNA 3 prý ještě neprošla tzv. tape-outem, ale ten nastane ještě letos, někdy v pozdější části roku (od tape-outu to obvykle trvá rok nebo rok a něco k vydání).

„XT“ refresh Zenu 3 bude, ale nejsou to slíbené Ryzeny s 3D V-Cache

Ovšem teď ta nová část. Stejný zdroj také potvrzuje, že pro desktop vyjde refresh nynějších procesorů Ryzen 5000 s architekturou Zen 3. O tom jsme sice čekali, že by mohl nastat, ale dosud o něm nebyly zprávy. Mysleli jsme nejdřív, že už ho signalizuje příchod čipů Vermeer se steppingem B2, ale AMD pak ohlásilo, že tento křemík postupně začne osazovat do všech existujících modelů. A když o něčem chybí jakékoli zprávy, je otázka, zda to opravdu existuje, respektive bude existovat.

Vegeta ale teď píše, že refresh Zenu 3 opravdu bude. Ovšem ta komplikace je, že nevyjde letos, ale až v roce 2022, a to údajně v první čtvrtině (Q1 2022). Tedy zhruba tři čtvrtě roku před Zenem 4. Je možné, že ho AMD oznámí na CES 2022 v lednu, ale mohl by se začít prodávat i později třeba v únoru, březnu. Je ovšem řečeno, že termín ještě není úplně finalizovaný a mohlo by se s ním hýbat – v takovémto předstihu ještě data vydání nebývají daná definitivně.

CEO AMD Lisa Su představuje procesory s architekturou Zen 3 1600 CEO AMD Lisa Su představuje procesory s architekturou Zen 3 (Zdroj: AMD)

O tomto refreshi leaker mluví jako o „Zen 3 XT“, takže by to snad mělo být něco podobného jako loni Ryzeny 3600XT, 3800XT a 3900XT, které nepřinášely novou technologii a jen o trošku zvyšovaly frekvence. Možná by mohly být stále značené jako řada 5000, tedy Ryzen 5 5600XT, Ryzen 7 5800XT a tak dále.

Tento refresh ale nemá být totéž, co procesory Ryzen s přidanou čipletovou 3D V-Cache, kterou AMD odhalilo minulý týden na Computexu, což je také překvapení. Ty prý budou separátní produkt a také asi mají vyjít příští rok. AMD tedy letos nevydá novou generaci Ryzenů (i když v létě vyjdou Ryzeny 5700G a 5600G pro desktop s integrovaným GPU), ale příští rok v jeho první polovině vyjdou hned dva různé refreshe či vylepšení procesorů s jádry Zen 3, aby pak k jeho konci přišel rovnou Zen 4. Jestli je jeden z těch refreshů to, co se ve starší roadmapě objevilo pod jménem „Warhol“, pořád není jasné.

Jak „XT“ modely Zenu 3, tak ty procesory Zen 3 s 3D V-Cache navíc (ty asi nabídnou jen nějaké drahé highendové modely, možná 12jádro a 16jádro) budou podle údajů stejného leakera kompatibilní se socketem AM4. Nepřejdou tedy ještě na paměti DDR5 a platformu AM5. Půjde tedy o poslední finální upgrade, který se do AM4 desek bude dát nainstalovat. Pokud tedy nemáte nějakou s čipsetem X370/B350/A320, které už nedostávají nové BIOSy s podporou.

Úniky a informace k procesorů Ryzen 7000 „Raphael“ s architekturou Zen 4 a socketu AM5

Zdroje: Vegeta (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?