Hlavní navigace

HWiNFO64 a Aida64 už dostaly podporu pro 7nm Ryzeny a Threadrippery a GPU Navi

8. 4. 2019

Sdílet

Nové 7nm procesory od AMD se evidentně čím dál víc blíží. Vypadá to, že interně pod NDA už o nich AMD začalo informovat různé partnery. Jejich podpora se už teď objevila v programech HWiNFO a Aida64. A dokonce i spolu s přípravou na GPU Navi, které je také 7nm.

 

Podpora pro Zen 2 a Navi v HWiNFO

Podpora v obou programech přišla téměř současně, což může souviset s tím, jak autoři dostali naráz informace od AMD. Jako první ovšem byla podpora publikována v HWiNFO32/64, verzi 6.04. V poznámkách k vydání má hned několik zajímavých věcí. Hlavní je podpora pro architekturu Zen 2, tato verze už tedy asi bude správně detekovat některé jejich parametry a podobně. Přesněji řečeno, podpora to už má být vylepšená, takže nikoliv úplně prvotní.

Zároveň má software už mít předběžnou podporu pro GPU Navi od AMD, která by patrně mohla vyjít v druhé polovině, ale nejspíš až v poslední čtvrtině letošního roku. V tomto případě není ale jasné, jak mnoho informací už AMD poskytlo, může jít jen o přidání patřičných identifikátorů, nic dalšího. Navi je pravděpodobně od vydání vzdáleno podstatně víc než Zen 2.

hwinfo64 v6 04 zen2 navi cooper lake Poznámky k vydaní pro HWiNFO64 v6.04

Intel: Snow Ridge, Cooper Lake, Emmitsburg

Nejen AMD má v novém HWiNFO takováto želízka v ohni. V seznamu změn je také podpora pro čipy Intelu. V prvé řadě Snow Ridge a Cooper Lake. To druhé je zřejmě serverová architektura, která přijde ještě po aktuálním právě vydaném Cascade Lake. Zřejmě bude stále 14nm, ale asi by tyto procesory už mohly místo LGA 3647 používat novou platformu, do které poté bude pasovat i 10nm serverové Ice Lake (viz tuto roadmapu). K této platformě by asi mohlo patřit kódové označení Emmitsburg, které je také v poznámkách uvedeno – asi by to mohl být serverový čipset pro tuto platformu („burg“ se objevuje v jejich kódových jménech).

Roadmapa serverové platformy Intel Whitley s procesory Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP (Zdroj: Cisco) Roadmapa serverové platformy Intel Whitley s procesory Cooper Lake-SP a Ice Lake-SP (Zdroj: Cisco)

Galerie: Roadmapy budoucích procesorů Intel

Dále je v seznamu také Snow Ridge. Tyto procesory už Intel ovšem oznámil, má jít o čipy zejména pro komunikační a síťovou architekturu, například pro 5G. Zde jde už zřejmě o 10nm CPU. Podle Intelu bude zvládat až 100 Gb/s síťového provozu a hardwarovou akceleraci HEVC videa (tím se patrně míní en/transkódování). Zatím není jasné, zda jsou založené na jádrech Atom, nebo „velké“ architektuře. Má jít o „SoC“, což by možná naznačovalo prvou možnost.

aida64 amd matisse castle peak Poznámky k vydání pro Aida64 5.99.4983 beta

Threadripper 3000 v Aida64

Pár dní po HWiNFO vyšla také verze 5.99.4983 beta programu Aida64. Také ta zřejmě zapracovala informace od AMD kvůli detekci připravovaných 7nm procesorů. Program má mít opravenou detekci/reportování procesorů Matisse. Z uniklých roadmap víme, že toto je kódové označení desktopového Ryzenu 3000 s jádry Zen 2 a 7nm procesem. Zároveň ale Aida64 má podporu i pro čipy Rome a Castle Peak. Rome není nic jiného, než 64jádrový Epyc 2, ale radost nám může udělat hlavně zmínka o Castle Peak. To je totiž podle dalších roadmap AMD příští generace Threadripperů. I na highendové platformě TR4 se tedy už chystají nová CPU s jádry Zen 2. Což snad dokládají i nedávné zvěsti o deskách s čipsety X499.

Zřejmě interní slajd AMD k procesorům Threadripper druhé a třetí generace (Zdroj: Informática Cero)

Pro Threadrippery 3000 zatím není známo datum uvedení, i když by se snad mohly objevit ještě v létě – ale ne nutně. V létě, dost pravděpodobně okolo července, totiž AMD vydá teprve Ryzeny 3000 pro socket AM4. A Threadrippery dosud vycházely až s určitým odstupem. To by se tedy mohlo stát i teď, takže by se proti uvedení předchozích generací mohly objevit třeba až na podzim nebo koncem roku. Navi, jak už bylo zmíněno, je asi vzdálenější, takže bych u něj počítal spíše až se čtvrtým kvartálem.

Byl pro vás článek přínosný?