Hlavní navigace

AMD zlevňuje Radeony HD 7800 a přidává hru Sleeping Dogs

21. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia si s vydáním GeForce 660 Ti dala na čas, využila ale výhodu pozice vyzyvatele a nasadila cenu, za kterou je její karta lepší kup než konkurenční Radeony HD 7870. Ty sice s novou GeForce přímo nesoupeří, neboť už nyní jsou levnější, poměr cena/výkon ale mají horší a Nvidia navíc ke kartám přibaluje hru Borderlands 2. AMD se jalo situaci urychleně napravit a takto by měl vypadat výsledek:

Anandtech připomíná, že cena Radeonu HD 7950 sklouzla už dříve a AMD pouze upravila oficiální doporučenou cenu (původně $349). Radeon HD 7870 by podle prostého přepočtu mohl zlevnit na úroveň okolo 6100 Kč, nicméně vyhledávač Zboží.cz na dotaz „Radeon HD 7870 GHz Edition“ už nyní objeví karty skladem za něco málo přes 6400 Kč. Bez GHz Edition překvapivě za 6800 Kč a více. Těžko říct, jaká záhada za tím stojí, nicméně ani těch 6400 Kč ještě s 249 dolary úplně nesedí, takže cena může ještě jít dolů.

Radeon HD 7850 ve verzi se dvěma gigabajty paměti bude k mání přibližně za 5100 Kč a varianta s 1 GB paměti by se mohla ocitnout pod magickou hranicí 200 dolarů, v přepočtu možná i mezi 4700–4800 Kč. Je ale záhodno zmínit, že cenovka většiny karet se pohybuje spíše nad doporučenou cenou nežli pod ní, zřejmě kvůli nereferenčním chladičům a všudypřítomnému továrnímu přetaktování; ostatně, AMD uvádí své doporučené ceny s magickým slůvkem „od“.

 

Kromě zajímavého poměru cena/výkon a přibalených her chystá AMD ještě další lákadlo v podobě her v programu AMD Gaming Evolved. Zatímco v minulosti k vlastnictví grafické karty ATI neodmyslitelně patřilo smutně koukat na logo TWIMTBP mezi nepřeskočitelnými intry téměř každé áčkové hry, letos a příští rok se můžeme těšit na řadu slibných titulů s vlajkou AMD. Patří mezi ně další díl série Hitman nazvaný Absolution, BioShock Infinite, Medal of Honor: Warfighter a také Tomb Raider, podle Tech Reportu první díl znovu nastartované série, jejíž zatím poslední (desáté) pokračování vyšlo v roce 2010.

Zdroj: Anandtech, The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?