Hlavní navigace

AMD zrušilo konferenci pro analytiky. Mění teď totiž plány a roadmapy produktů

30. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za poslední léta si už asi příznivci AMD zvykli na pravidelné vlny pokusů o restrukturalizace, zeštíhlování a šetření, změny strategie i plánů vývoje GPU a procesorů. A konec tomu není – vypadá to, že ve firmě se právě pracuje na další vlně „reforem“. Firma totiž zrušila letošní konferenci Financial Day, což je pravidelně pořádaná akce, na níž AMD seznamovalo investory a různé analytiky se svou situací či budoucími plány. A také při této příležitosti bývaly zveřejňovány roadmapy a oznamovány budoucí produkty.

Jak informuje web KitGuru, letos byla tato na listopad (nevember) připadající akce zrušena. Financial Day se zřejmě přesune až na příští rok a novinek a informací o budoucnosti firmy se tedy nedočkáme. Důvodem má být to, že strategie je v současnosti podrobována různému přehodnocování, takže by vlastně firma nic závazného a určitého ani sdělit nemohla.

Změny budou nejspíš souviset s dvěma faktory. Jednak s neuspokojivými tržbami, které firma očekává pro aktuální kvartál roku (očekává se, že obrat klesne o 10 – 16 %), a vedle toho s nedávnou změnou vedení. Lisa Su, která na čele společnosti minulý měsíc nahradila Roryho Reada, tedy asi přece jen upraví kurz, kterým AMD míří. Při předání moci se uvádělo, že Lisa Su by měla v řízení firmy zachovat kontinuitu (neboť již předtím byla v nejužším vedení). Nicméně nějaké změny asi považuje za nutné. Jaké, to se zřejmě dozvíme, až AMD uspořádá Financial Day v nějakém náhradním termínu v příštím roce – kdy by to ale mohlo být, firma zatím neprozradila.

AMD uvádí první desktopová APU Kaveri

 

Změny v roadmapách

Na celé věci nás asi nejvíce zajímá, jak AMD překopá tzv. roadmapy, tedy plány uvádění nových procesorů a GPU. Ačkoliv přímo firma nic nesdělila, v posledních týdnech se přeci jen určité náznaky objevily. Tak například AMD podle všeho omezí snahy dostat svá APU do tabletů. Tato oblast už podle zástupců firmy nebude prioritou. AMD pro tento trh připravovalo specializované verze malých APU: Hondo odvozené od 40nm Zacate a TemashMullins coby deriváty 28nm čipů Kabini a Beema. Žádným z těchto čipů ale neprorazil. V aktuální mobilní roadmapě už následovníka Mullinsu nenajdete – AMD podle ní plánuje nová APU jen pro notebookové třídy spotřeby: 10–25 W (Carrizo-L) a 15–35 W (Carrizo). Není vyloučeno, že by se nějaký nový čip tohoto charakteru mohl objevit v 20nm generaci produktů, plánované coby součást projektu Skybridge. Pokud ovšem nyní nebudou zrušeny.

Nová mobilní roadmapa AMD na rok 2015: Carrizo-L přebírá otěže po APU Beema
Mobilní roadmapa na rok 2015 obsahuje následníky pro APU Beema a Kaveri, pro tabletový Mullins už nikoliv

 

Obou nedávno ohlášených APU pro notebooky a podobná určení (Carrizo a Carrizo-L) se naopak asi případné změny v plánech netýkají. To, že je AMD v této době oficiálně ohlásilo (zatímco pro jiné segmenty nové roadmapy nezveřejnilo), znamená, že tato dvojice má svoje místo jisté. Potažmo je na tom asi vidět, že AMD nadále hodlá v této oblasti trhu postupovat zhruba podle staré strategie.

 

Další oblastí, v níž by firma mohla přeorganizovat své plány, je oblast čipových sad. Minulý týden se totiž potvrdily zvěsti, že na nich hodlá spolupracovat (pokud ne rovnou je outsourcovat) s firmou ASMedia, známou hlavně výrobou přídavných řadičů. ASMedia nyní údajně spolupráci oficiálně potvrdila, zatím ale není známé, co přesně z ní vzejde. I zde bychom se mohli dozvědět více, až se AMD s analytiky a investory podělí o nové roadmapy.

 

Carrizo v desktopu?

Poněkud nejasný je také osud desktopového segmentu. APU Carrizo bylo totiž oznámeno jenom pro notebooky. Podle starších neoficiálních zdrojů by mělo přijít také do socketu FM2+, nyní se ovšem na některých webech objevila informace, že ho AMD údajně odsunulo až na rok 2016 a místo toho v roce 2015 nabídne jen nějaký refresh čipů Kaveri. Zde bych ale byl opatrný, tyto zvěsti se zdají být spíše nepodloženými spekulacemi než čímkoli jiným. Prozatím je asi mnohem pravděpodobnější, že bude Carrizo pro desktop normálně uvedeno v první polovině roku 2015.

Posledním předmětem, jehož role v budoucích roadmapách vyvolává otázky, jsou pak nové architektrury procesorů, které AMD chystá – K12 a Zen, což je nové procesorové jádro architektury x86, které nahradí architektury odvozené od Bulldozeru. AMD k Zenu zatím neposkytlo žádné konkrétní údaje a také neoznámilo žádné na něm založené produkty. Jeho příchod má ale nastat někdy počínaje rokem 2016, takže bude velmi zajímavé vidět, zda se již v nových roadmapách v nějaké formě objeví.

Zdroje: KitGuru (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?