Hlavní navigace

Americký kongres griloval šéfy Googlu, Facebooku a Twitteru. Chtějí změnu jejich algoritmů. Jack Dorsey během toho tweetoval

27. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
  • Algoritmy na doporučování obsahu jsou hlavní problém
  • Jack Dorsey během slyšení tweetoval
  • Málokdo umí vyslovovat jméno Pichai
  • Politici by rádi více regulace Big Tech firem

Americký kongres včera zpovídal šéfy Facebooku, Googlu a Twitteru. Politiky nejvíce zajímala úloha jejich platforem v souvislosti s dezinformacemi ohledně pandemie COVID-19, vlivem sociálních médií na děti či lednovým útokem na Kapitol. „Grilování“ se účastnil CEO Googlu Sundar Pichai, CEO Facebooku Mark Zuckerberg a CEO Twitteru Jack Dorsey.

Slyšení před kongresem, konkrétně před výborem pro energetiku a obchod jste mohli sledovat i online například na webu Engadget, trvalo pět hodin a bylo velmi únavné. Všichni jmenovaní navíc před politiky chodí svědčit často. Tentokrát však bylo jednání více vypjaté. Ředitelé nechtěli odpovídat krátce ano či ne a politici je právě do toho tlačili. Jack Dorsey během slyšení navíc tweetoval.

Každý kongresman měl na dotaz pět minut. Ředitelé se ale často zdráhali jasně odpovědět. Otázky se také často opakovaly. Kongresman Mike Doyle se všech tří CEO zeptal, jestli na sebe berou část odpovědnosti za šíření informací, které vyústili v útok davu na Kapitol. Zuckerberg i Pichai nechtěli odpovědět ano či ne a byli proto přerušeni. Pouze Dorsey z Twitteru odpovědnost sítě připustil.

Kalifornská republikánka Eshoo kritizovala Youtube kvůli doporučování extremistického obsahu a Facebook kvůli jeho algoritmům, podle kterých také nabízí nevhodný obsah „na míru“ včetně mnoha dezinformací. Chtěla odpověď, zda firmy hodlají své algoritmy změnit. Pichai ani Zuckerberg nabídli jen obecné odpovědi a byli přerušeni.

https://twitter.com/RepAnnaEshoo/status/1375178821742309379

Později se vyjádřila na Twitteru s tím, že tyto společnosti nedělají dost na ochranu uživatelů a demokracie. Ani jeden z ředitelů podle ní neumí odpovědět ano nebo ne, načež Zuckerberg kontroloval, že jde o „složitější problématiku“. Republikánský kongresman Billy Long se pak napřímo ředitelů zeptal, jestli znají rozdíl mezi ano a ne.

Republikánka Cathy McMorris Rodgers pak zmínila, že trávení příliš velkého času před obrazovkou na sociálních sítích vede k osamělosti a depresi. Zmínila, že Bill Gates i Steve Jobs i pro své rodiny prosazovali omezení času, který mohou před obrazovkou trávit. Ale nyní jde o pasivní konzumaci a důležitější je zřejmě zisk. Po Zuckerbergovi chtěla odpověď, zda souhlasí s jejím úvodním tvrzením. Zuckerbergov kontroval jiným průzkumem a k ničemu se nedobrali.

Video z celého slyšení:

Kongresman Tim Walberg se ptal v souvislosti se zablokováním účtů Donalda Trumpa na Facebooku i Twitteru. Zajímalo jej, zda si Zuckerberg a Dorsey myslí, že je to správné. Zda sítě mají být arbitry pravdy. Zuckerberg souhlasil, že je dobré síť takto moderovat. Dorsey arbitrem pravdy být nechce a nemyslí si, že by jím měla být ani vláda.

Podobných slyšení proběhlo více. Ze všech vyplývá, že by politici rádi prosadili více regulací velkých technologických firem. A prezident Biden již naznačil, že podobná témata bude podporovat například zrušením sekce 230 zákona Communications Decency Act. Tento zákon z roku 1996 původně vznikl jako reakce na šíření pornografie. V součastnosti spíše staví velké technologické firmy do pozice pouhého distributora, který není odpovědný za obsah, který na síť nahrají její uživatelů.

Jack Dorsey během slyšení stihl olajkovat několik tweetů včetně jednoho, který zmiňoval nechopnost některých kongresmanů správně vyslovovat jméno Pichai.

Jako narážku na požadavky kongresmanů na jasnou odpověď dokonce napsal stručný tweet obsahující pouze otazník a anketu s možnostmi ano a ne. Republikánka Kathleen Ric mu za to ?t=14898">poblahopřála k jeho schopnostem mutitaskingu.

https://twitter.com/jack/status/1375152199433527296

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.