Hlavní navigace

Americký ministr spravedlnosti chce, aby USA koupily část Nokie nebo Ericssonu

8. 2. 2020

Sdílet

Americký ministr spravedlnosti (Attorney General, v jiných zemích je takto označován generální prokurátor) William Barr prohlásil, že Spojené státy by měly koupit kontrolní podíl ve společnostech Nokia a/nebo Ericsson.

Jde opět o známý problém se zaváděním mobilních sítí 5G, přičemž Huawei je podle americké vlády hrozba. A protože Huawei zřejmě má nějaké napojení na čínskou vládu (z logiky tamějšího režimu, ale bez důkazů), mohlo by být řešení mít na své straně společnosti, které mohou firmě Huawei při stavbě 5G sítí konkurovat: Nokia a Ericsson. Tyto firmy jsou nyní v podstatě nezávislé a nabízejí tudíž tržní ceny. Právě proto by prý Spojené státy měly usilovat o zakoupení určitého procenta akcií, které by jim dávalo možnost kontroly. Barr je ministrem za Republikánskou stranu a takovéto snahy o zestátnění by mu tedy měly být cizí. Současně ovšem řekl, že podobné návrhy již proběhly. V sedmdesátých letech byl také zaměstnancem CIA. Ukazuje to, jak moc mají Spojené státy obavu o to, že by kritickou infrastrukturu stavěla čínská firma. Barr ve své řeči řekl, že z hlediska národní bezpečnosti se průmyslová část internetu (např. IoT) nesmí stát závislá na čínské technologii, přičemž kdyby o něco šlo, Čína by byla schopna tuto technologii vypnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.