Hlavní navigace

AnandTech: výkon Windows Phone na levném hardwaru není lepší než u Androidu

11. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vždycky jsme chválili Windows Phone za plynulý a vyrovnaný výkon na levném hardwaru. Tam, kde telefony s Androidem už v továrním stavu nedosahovaly dle našich kritických očí použitelného stavu, se mobily s dlaždicemi držely. Jenže časy se mění. Nikdo Windows Phone neodpáře to, že si udržuje stále stejný výkon a je přitom dost jedno, kolik aplikací nainstalujete. Zachovává si také bezúdržbovost.

Jenže samotný výkon přestává být důležitým prodejním artiklem dlaždic. Jak totiž napověděl test Lumie 640 na AnandTechu, aspoň podle různých benchmarků se tato Lumie s oblíbeným Snapdragonem 400, který pohání bohužel i některé výrazně dražší modely Lumií, nedokáže vyrovnat ani některým mobilům s Androidem a stejným SoC. Hrubý výkon telefonu je špatný.

AnandTech viní Microsoft z toho, že se nedokáže dostatečně rychle přizpůsobovat novému hardwaru. To je pravda, sami jsme to také kritizovali. Microsoft přichází s podporou nových technologií a SoC s výrazným zpožděním, takže se stává, že nové Lumie běží na starším hardwaru než nové telefony se zeleným robotem. Vždyť i podporu pro Bluetooth 4.0 si svého času svépomocí musela dát dohromady sama Nokia, když nechtěla čekat na Microsoft.

 

AnandTech to uzavírá tak, že Microsoft pomalou adopcí nových technologií zabil možnost uchytit se v segmentu drahých telefonů a má nakročeno k tomu, aby se mu to stejné stalo mezi low-endy, kterých momentálně prodává docela dost, aspoň v porovnání s vyššími modely mobilů s Windows Phone.

Ve chvíli, kdy budeme při používání dlaždic běžně vídat načítací obrazovky a neustále budeme na něco čekat, budeme mít o důvod méně, proč používat Windows Phone. A že těch důvodů věru mnoho nezbývá. První výraznější zpomalení, pokud mě paměť nešálí, přišlo s WP 8.1. Od té doby se některé systémové aplikace nespouští hned, ale trvá jim to o vteřinku déle a během čekání se objevuje jejich úvodní načítací obrazovky.

A na tyto obrazovky jsme dříve zvyklí nebyli. To je velmi důležité, protože ve chvíli, kdy Microsoft ztrácí jednu z mála důležitých výhod oproti Androidu, může Android rozdrtit Windows Phone tak, že o něj jednoduše už nebude zájem. Android má na své straně aplikace a Microsoftu může ještě trvat mnoho let, než ho dožene. V tomto ohledu uvidíme, jak si povedou Windows 10 i s jednotným obchodem pro aplikace.

Podle AnandTechu Microsoft nedostatek výkonu maskuje např. pomalejším posouváním po stránce. Pohyb sice působí plynule, ale ve skutečnosti o to déle trvá, než se posunete tam, kam jste chtěli. Microsoft by tedy měl šlápnout na plyn.

Zdroj: AnandTech via WMPoweruser

Byl pro vás článek přínosný?