Hlavní navigace

Nejlevnější smartphony budou o něco lepší. Google uvádí Android 10 Go

7. 10. 2019

Sdílet

Smartphony s cenou okolo 2000 Kč a nižší poběží rychleji a nabídnou více funkcí. Tedy pokud výrobce sáhne po speciální verzi Androidu 10 nazvané Go Edition. Google již dva roky vyvíjí odlehčenou verzi svého mobilního systému určeného zejména pro země třetího světa. Takové telefony budou mít slabý hardware, špatně dostupné internetové připojení a nebude je možné tak často nabíjet. Cílem je tak vytvořit po všech stránkách co nejúspornější systém.

Android Go počítá s tím, že zařízení může mít jen 1GB RAM, 8GB úložiště či dokonce menší. Úplně nejlevnější smartphony mají třeba poloviční hodnoty, což je příklad Mobicelu Astro, který se v JAR prodává za 450 randů (700 Kč).

Desítková verze slibuje o 10 % rychlejší start aplikací než předchůdce a navíc šetří místem. Jako modelový příklad Google uvádí mobil s 8GB úložištěm. Standardní Android by tam nechal asi 2,5 GB volného prostoru. Android 8 Go ale ponechá 5 GB, Android 9 Go pak 5,5 GB, u verze 10 Go se už tato hodnota ale neměla kam posunout.

Šifrování Adiantum je oproti AES pětkrát rychlejší Šifrování Adiantum je oproti AES pětkrát rychlejší

Úložiště se ale týká jiná věc. Nově budou všechny telefony v základu šifrované. Kde bude hardwarová podpora, tam se využijí speciální instrukce pro AES přímo na úrovni procesorů ARMv8. Kde ne (typicky procesory Cortex-A7), tam poslouží rychlé softwarové šifrování Adiantum, za nímž také stojí Google. Z řádně zabezpečených telefonů v bazarech tak už nepůjde dolovat citlivá data.

Na levných mobilech dominuje

Odlehčený ale není jen systém, ale též aplikace. Firma už v edici Go uvedla YouTube, Gmail, Asistenta, Mapy, Fotky a naposledy i vyhledávač. Lite verze pak mají například Facebook, Messenger, Instagram, Twitter, Spotify nebo Skype. Další prý budou přibývat, popularita Go roste.

Dle Googlu za poslední rok a půl přišlo 1600 různých zařízení s Androidem Go od 500+ výrobců a ve 180+ zemích. Čtyři z pěti prodaných zařízení s cenou pod 80 dolarů používají Android Go. Podobná se již prodávají také v Česku. V e-shopech jsou dostupné telefony jako Nokia 1 či Xiaomi Redmi Go.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?