Hlavní navigace

Android dostal novou tvář i jméno. Google končí se sladkostmi

23. 8. 2019

Sdílet

Android 10 se bude jmenovat… Android 10. Google končí s kódovými označeními, které se abecedně jmenovaly podle různých cukrovinek. Android 9 Pie byl poslední svého druhu. Nový systém už zahodil písmeno Q a bude označen jen desítkou. Google tento krok vysvětluje tím, že ne všechny sladkosti byly všude ve světě známé nebo považované za dobré.

Navíc vznikaly různé jazykové dezinterpretace, protože v některých jazycích se L a R vyslovují stejně a u Lollipopu (Android 5) to působilo zmatky. Matoucí to ale bylo i v jiných jazycích. Výrobci mobilů totiž někdy používali číselné značení, někdy to sladké. A uživatelé si to nemuseli přesně spojit. Číslo je jednoznačné.

Android ale nemění jen jméno, ale také vizáž. Designéři Googlu upravili logo i logotyp. Z celé postavičky robota zůstala jen hlava, ta má navíc jiný tvar i odlišný odstín zelené (#3DDB86). Logotyp zase používá jiný font. Google tak vizuální identitu Androidu mění po pěti letech, v roce 2014 rovněž měnil použité písmo.

TIP: Google testuje Play Pass. Aplikace a hry pro Android budou za předplatné

Vývoj Androidu 10 už je dokončen a firma pouze ladí chyby. Finální verze by měla vyjít v následujících týdnech. Desítka přinese tmavý vzhled, ovládání gesty, vyšší bezpečnost a ochranu soukromí či podporu nových technologií (5G, skládací displeje, moderní multimediální formáty). Detailněji jsme se funkcím věnovali v těchto článcích:

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?