Hlavní navigace

Google představil Android 11. Tohle je 10 jeho novinek

20. 2. 2020

Sdílet

Google včera překvapivě odhalil první testovací sestavení Androidu 11 (už žádná kódová označení). Další verzi systému představil o tři týdny dříve než tu loňskou, čímž dává vývojářům aplikací i výrobcům zařízení déle času se na novinky připravit. Tzv. Developer Preview 1 vyšel pro Pixely 2, 3, 3a a 4 a Google zdůrazňuje, že systém zatím rozhodně není vhodný pro každodenní použití. Přináší první novinky a rozhraní, avšak ještě není plně vyladěn. Ostatně, před finální verzí, která dorazí někdy ve třetím čtvrtletí 2020, ještě přijde pět dalších alfa- a betaverzí. Ta březnová dodá další porci nových funkcí, dubnová se soustředí na zvýšení výkonu a stability. Aktuální novinky určeny zejména pro vývojáře a týkající se hlubokých vrstev systému, s nimiž se uživatel přímo nesetká. S některými ale do kontaktu přijde.

Lepší 5G

Pro 5G sítě už byl nativně připraven i Android 10, jedenáctka ale podporu rozšiřuje o dvě související novinky. V systému přibyde rozhraní, které aplikacím předá informaci o tom, jestli uživatel používá mobilní tarif s neomezenými daty. Aplikace pak mohou s připojením zacházet jako s Wi-Fi a nebudou síť nijak šetřit.

Nové typy displejů

Android 10 přímo podporuje displeje s různými typy výřezů, verze 11 si nativně poradí i s kruhovými otvory pro foťáky, jako používá například Samsung, a pak také displeji typu waterfall, které přetékají na boky telefonu. Výrobci telefonů a vývojáři aplikací pak nebudou muset podporu řešit individuálně, ale využijí standardní funkce Androidu.

Novinky pro foťák

Systém nově podporuje formát HEIF i pro animované obrázky a klipy. Přibyde rozhraní pro dekódování různých obrazových formátů, takže v aplikace pro focení či prohlížení fotek nebudou muset obsahovat vlastní dekódovací knihovny. Budou tak menší a bezpečnější, protože se knihovny mohou aktualizovat na systémové úrovni.

Při natáčení videa budou fotoaplikace moc dočasně ztlumit všechny zvuky (zvonění, budík notifikace), aby nerušily v záznamu.

Rychlejší video

Dekodér videa (MediaCodec) si nově poradí s tzv. low-latency streamy. Díky tomu by mělo video streamované v reálném čase (typicky třeba u herní služby Stadia) naskočit rychleji a být stabilnější.

S tím trochu souvisí i druhá novinka, zařízení s Androidem 11 budou podporovat low-latency režim u HDMI výstupu. Televizor se díky tomu automaticky přepne do herního režimu bez postprocessingu, který přidává zpoždění (input lag).

Vylepšený chat a notifikace

Android 10 přinesl experimentální podporu tzv. bublinových chatů známý z Messengeru. V Androidu 11 již budou standardní částí systému a všechny chatovací aplikace je budou moci využít.

Chatovací aplikace navíc budou mít v notifikační roletce prominentní místo, Google mluví o jakési zvláštní sekci. A pokud někdo bude chtít přes notifikační okno odpovědět na zprávu, kromě textu již bude moci vložit i obrázek.

Jednorázové povolení

Android se inspiruje u iOS a u aplikací vyžadujících přístup k poloze budete moci přidělit jen jednorázové povolení. Při dalším použití se tak aplikace zeptá znovu. Stejná pravidla budou platit i pro využití foťáku a mikrofonu.

Ochrana před sledováním

Pokud jde o sledování polohy, Google zpřísní dohled nad aplikacemi, které chtějí zjišťovat přesnou pozici i na pozadí. Vývojáři budou muset přesně uvést, proč takové oprávnění požadují. Když uživatel takovou výzvu dvakrát odmítne, potřetí se již nezobrazí.

Řidičák v mobilu

Systém nabídne bezpečné úložiště pro uchovávání identifikačních průkazů. Jako první se to bude týkat řidičských průkazů vystavených ve standardu ISO 18013-5.

Firemní správa

Ajťáci dostanou více pravomocí při správě firemních zařízení. Budou moci stanovit, jak aplikace přistupují k mobilnímu připojení na firemní SIM kartě, například zakážou streamování videa. Ajťák přitom neuvidí, které aplikace zaměstnanec využívá.

Lépe aktualizovatelný systém

Velkou loňskou novinkou byl tzv. Project Mainline. Google rozdělil systém do několika modulů, které může aktualizovat sám nezávisle na výrobci mobilu či operátorovi. V Androidu 11 přidává další moduly, celkově jich bude již 22. K plné aktualizaci celého systému to má ještě daleko, ale i tak může Google opravovat nebo zlepšovat různé kritické části Androidu. V jedenáctce se to dotkne knihoven pro ochranu soukromí, externího úložiště nebo třeba neuronových sítí.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?