Hlavní navigace

Android 12L: Google ukázal mobilní operační systém pro skládací smarthony a phablety

1. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Google
To L v názvu má znamenat large a půjde o Android upravený pro velké displeje. Google nespecifikuje konkrétní velikosti, ale využije jej v nadcházející generaci smartphonů se skládacími displeji. Android 12L vyjde začátkem roku 2022.

Google to zkouší už podruhé. Možná pamatujete Android 3 Honeycomb, speciální verzi systému vydanou někdy před deseti lety, jež byla určená pro tablety. Googlu se nepodařilo dva Androidy udržet a v následující verzi je zase spojil v jeden systém. Je otázkou, proč nemohli vývojáři funkce pro obří displeje jednoduše přidat do současného Androidu…

Mobilních zařízení s „velkým“ displejem je podle Googlu nyní asi 250 milionů a tohle číslo určitě poroste. Právě na tato zařízení se má nová verze Androidu zaměřit. Záležet bude nakonec zejména na výrobci, který Android pro svůj mobil/tablet/zařízení použije.

Android 12L Android 12L na zařízeních s různě velkým displejem

Dále zda půjde o běžný Android s několika úpravami navíc, nebo se bude systém uvnitř lišit více, uvidíme zřejmě až podle nějakého konkrétního zařízení. Vývojáři na akci Android Dev Summit uvedli, že jedním z prvních zařízení s novým systémem má být Lenovo P12 Pro (má displej s velikostí 12,6"), ale očekává se také nějaký ten Pixel Fold.

Android 12L obr5 Activity embedded

Zatím mohou Android 12L testovat vývojáři. Drobným vodítkem může být číslo 600 dpi, což je jemnost displeje, od kterého bude například zamykací obrazovka používat dva sloupce.

Android 12L obr3 Drag and drop apps into split screen modeDalší změnou má být lepší rozdělení obrazovky a multitasking. Ten dnes mobily často řeší na úrovni nadstavby. Má také přibýt hlavní panel známý z Chrome OS. Ostatně tento systém je Androidu velmi podobný a s verzí 12L toho bude mít společného ještě více.

Definice referenčních velikostí
Definice referenčních velikostí

Jaký displej je podle vás již velká obrazovka?

zdroj: Android Developers

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.