Hlavní navigace

Android 5.0 Lollipop má dvě potenciálně nebezpečné díry. Dejte si na ně pozor

20. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ondřej Pokorný si všiml dvou nedomyšleností, které obsahuje Android 5.0. Na zamykací obrazovce (lockscreen) se ve výchozím nastavení zobrazuje text esemesky. Tou vám ale Google může poslat ověřovací kód pro dvoufázové ověřování. A protože je zpráva krátká, zobrazí se na zamknutém displeji celá.

Obejít to můžete dvěma způsoby. V nastavení notifikací si zvolíte, aby se SMS na lockscreen vůbec nedostaly. Případně si v účtu nastavíte, aby ověřovací metodou nebyla SMS, ale například vygenerovaný kód v aplikaci Google Authenticator. SMS bude lepší z notifikací na lockscreenu odstranit vždy, protože ověřovací kódy vám posílají i banky.

Na lockscreenu v Androidu 5.0 se zobrazují ověřovací SMS
Na lockscreenu v Androidu 5.0 se zobrazují ověřovací SMS (foto: +Ondřej Pokorný)

Druhý problém obsahuje funkce Smart Lock. V ní si můžete nastavit důvěryhodná zařízení, která, když jsou v dosahu telefonu, odemknou zařízení i bez zadání pinu nebo provedení gesta. Důvěryhodným zařízením může být nějaké zařízení s Bluetooth (hodinky, náramek, sluchátko, reproduktory v autě…).

Bluetooth ale může mít dosah až 100 metrů, takže i když vám někdo ukradne telefon, může jej teoreticky odemknout i z velké dálky. Google na to nicméně upozorňuje i v nápovědě. Smart Lock není bezpečnostní funkce. Bezpečnost naopak odbourává, aby mohlo být používání jednodušší.

 

Jako důvěryhodné zařízení si ale můžete nastavit také NFC štítek. Jeho dosah je v řádu centimetrů, u něj už zneužití téměř nehrozí. Smart Lock dále obsahuje nastavení důvěryhodného obličeje (telefon si vás vyfotí předním snímačem a zjistí, jestli to jste vy) nebo důvěryhodného místa (doma se telefon nebude zamykat).

Šikovné řešení přes Bluetooth má například fitness náramek Xiaomi Mi Band. U něj nestačí být pouze v dosahu. Telefon a náramek musíte mít ve stejné ruce. Software pak porovná data z obou akcelerometrů, a pokud byl vzorec pohybu stejný, telefon se automaticky odemkne.

Byl pro vás článek přínosný?