Hlavní navigace

Android 8.0 je tady. Jmenuje se Oreo a řeší jeden hlavní problém

22. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak jsme předpokládali, premiéra nového Androidu se obešla bez překvapení. Google před pár hodinami uvedl Android 8.0. V názvu je opět sladkost s počátečním písmenem dle abecedního pořadí. Teprve podruhé Google využil jméno komerčního produktu. Po KitKatu (Android 4.4) od Nestlé přichází Oreo od Mondelezu. Kruhová sušenka je však na novém systému ta nejméně důležitá. Nový Android bude slibuje delší výdrž na jedno nabití, protože více přiškrtí aplikace na pozadí. Optimalizace kódu mají pomoci k rychlejším běhu systému a také jeho startu. Boot na Pixelech prý zrychlil dvojnásobně. Klíčovou funkcí na pozadí může být Trebble. Upgrade systému na novější verzi už nebude vyžadovat nový firmware ze strany výrobců hardwaru nebo operátorů, takže přechod na případný Android 8.1 nebo 9.0 by měl být pro výrobce telefonů jednodušší. Více informací o Trebblu najdete v tomto článku. Další novinky jsme již v minulosti rozebírali v těchto článcích:

Teď už jen telegraficky. V systému přibyl režim PiP, díky němuž bude možné video (či videohovor) zobrazit v menším okně, zatímco na pozadí bude jiná aplikace. Systém bude stejně jako Chrome umět vyplňovat data ve formulářích uvnitř aplikací. Využít toho mohou i správci hesel jako LastPass, Enpass apod. Díky notifikačním tečkám zobrazeným na ikonkách aplikací bude na ploše vidět, kde máte nějaké zmeškané události. Nebojte, přijdou i nové emoji.

Android 8.0 by měli automaticky dostat všichni uživatelé zapojení do betatestu. Tedy ti s Nexusem 5X/6P či Pixely. Běžní uživatelé se dočkají v nadcházejících týdnech.

Za zmínku též stojí slib, že velcí výrobci uvedou nová zařízení s Oreem, případně upgradují starší zařízení ještě před koncem roku. Konkrétně jde o značky Essential, General Mobile, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Nokia, Samsung, Sharp a Sony.

Byl pro vás článek přínosný?