Hlavní navigace

Android 9 se rozšířil dvakrát rychleji než předchůdce. S desítkou tempo ještě vzroste

25. 10. 2019

Sdílet

Zřejmě nejkritizovanější vlastností Androidu je pomalá adopce nových verzí systému a s tím i související fragmentace celé platformy, kdy má znatelný podíl přes deset různých edic. Google proto navrhl několik opatření, které, jak se ukázalo s odstupem času, fungují. Po přibližně 400 dnech od vydání Androidu 9 byl tento systém dostupný na 700 milionech aktivních zařízení. To je dvakrát víc, než za stejnou dobu zvládly verze Android 8 a 8.1 (označená na obrázku níže jako Oreo MR1). Google ukazuje růst i jinou optikou. Když přišel Android 9, předchozí osmičková verze měla 8,9% podíl na všech aktivních zařízení. Když teď vyšel Android 10, devítková edice se chlubila 22,6% zastoupením.

Adopci ovlivňují dva faktory. Jednak prodej nových zařízení a jednak upgrady Androidu na již prodaných mobilech a tabletech. První faktor se na rychlejším rozšíření Androidu 9 ale příliš nepodílel, protože prodeje mobilů již dva roky v kuse padají. Důležitý vliv měla funkce integrovaná přímo v systému. Tzv. Project Treble je součástí Androidu 8 a novějších a výrobcům mobilů zjednodušuje proces upgradu.

Spása jménem Treble

Treble totiž od sebe oddělil framework Androidu (tedy základ systému) a úpravy výrobců čipsetů (tedy firmware, nejnižší softwarovou vrstvu starající se o přístup k hardwaru). Obě součásti spolu komunikují přes nové rozhraní a Google jej bude certifikovat tak, aby žádná ze stran nemohla implementaci pokazit, takže aktualizace Androidu ani firmwaru nerozbije jeden druhého.

V praxi to znamená, že jednou vytvořený firmware pro Android 8.0 bude fungovat i ve verzi 8.1, 9.0 a dalších, aniž by výrobce čipů musel upravovat jádro systému. Výrobce mobilů tak nebude muset čekat na úpravy od Qualcommu a spol. A kdyby se objevila chyba ve firmwaru, výrobce čipu může vydat záplatu, aniž by se musel ohlížet na celý Android s nadstavbou nad ním.

Android 10 může růst ještě rychleji

Spolupráce s výrobci čipů dle Googlu zrychlila přípravu nových firmwarů o tři měsíce. Výrobci (zařízení i čipů) se mohou připravovat na vývoj Androidu průběžně, což dokazuje i zvýšený zájem o betatestování. Když Google vydal první vývojářské sestavení Androidu 9, betu bylo možné kromě jeho Pixelů testovat na dalších 7 mobilech od 7 různých výrobců. U Androidu 10 to již bylo 18 zařízení od 12 výrobců.

Také Treble se vyvíjí a Google věří, že adopce nového Androidu 10 bude ještě rychlejší než dřív. Ihned po vydání systému dostaly upgrade Xiaomi Redmi K20 Pro a Essential Phone. Krátce nato navázaly OnePlus 7 (Pro) a nedávno i Noki 8.1. Do konce roku 2020 vyjde nová verze Androidu i pro telefony značek Asus, LG, Motorola, Oppo, Realme, Samsung, Sharp, Sony a Vivo. OnePlus 7T (Pro) se s Desítkou již rovnou prodávají.

Dostane váš současný smartphone Android 10?

Google dokonce snad poprvé v historii upozornil na komunitní vyvojáře. Uznal, že moddeři připravující alternativní ROM na portálu XDA Developers portovali Android 10 krátce po vydání na 15 různých zařízení.

TIP: Android 10 bude od února 2020 povinný pro všechny nové mobily

Android 10 přitom obsahuje další novinku, která přispěje rychlejším aktualizacím. Skrz tzv. Project Mainline Google oddělil od Androidu 13 různých modulů, které bude moci nezávisle na výrobcích mobilů aktualizovat sám přes Play Store.

Mainline nicméně nezajistí, že by Google mohl telefon s Androidem 10 upgradovat na Android 11. Mohl by ale přinést část funkcí. Stejným způsobem zajistí i záplaty. Pod Mainline spadají moduly z oblastí zabezpečení, ochrany soukromí a zajištění konzistence. Konkrétně jde o:

  • Security: Media Codecs, Media Framework Components, DNS Resolver, Conscrypt
  • Privacy: Documents UI, Permission Controller, ExtServices
  • Consistency: Timezone data, ANGLE (developers opt-in), Module Metadata, Networking components, Captive Portal Login, Network Permission Configuration

Google tak může doplňovat podporu nových multimediálních formátů, upravovat dostupná oprávnění systému, měnit nastavení sítí apod. Firma tvrdí, že skoro 40 % nedávno opravených zranitelností v systému se týkalo mediálních knihoven. Takové díry bude moci od letošního roku opravovat sám.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?