Hlavní navigace

Dobrá zpráva. Nové smartphony už budou vycházet jen s Androidem 8.0+

26. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud chce nějaký výrobce uvést zařízení s Androidem a zároveň Obchodem Play a aplikacemi Googlu, musí projít certifikací. Jednatřicátého března byl poslední den, kde Google certifikoval i mobily nebo tablety postavené na Androidu 7.x Nougat. Od dubna už testem projdou jen ty založené na Androidu 8.x Oreo.

Osmičkový Android přinesl několik novinek jako vylepšené notifikace, rychlejší běh systému při nižší spotřebě, automatické přihlašování v aplikacích nebo PIP. Zásadním zlepšovákem je ovšem související Project Trebble.

S Treblem může firmware zůstat stejný, změní se jen Android S Treblem může firmware zůstat stejný, změní se jen Android

Google oddělil framework Androidu (tedy základ systému) a úpravy výrobců čipsetů (tedy firmware, nejnižší softwarovou vrstvu starající se o přístup k hardwaru). Obě části lze nově aktualizovat nezávisle na sobě. Pro výrobce mobilů to mj. znamená, že mohou snadněji upgradovat telefon na novější verzi Androidu, aniž by se museli ohlížet na Qualcomm, Mediatek atd.

Aktualizovaná pravidla Googlu neznamenají, že už žádné nové zařízení se Androidem 7.x neuvidíme. Výrobci mohli certifikaci získat do konce března, ale telefon uvedou až později. Budou to však jen výjimečné případy.

Byl pro vás článek přínosný?