Hlavní navigace

Android bude podporovat režim dvou oken vedle sebe. Tvůrci prozradili další drobnosti

11. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hiroshi Lockheimer, viceprezident Googlu zodpovědný za Chrome a Android spolu s kolegy odpovídali na Redditu na dotazy fanoušků. Vše se točilo především kolem právě uvedeného tabletu Pixel C. Tvůrci jsou si vědomi, že mají v rukou mocný nástroj, který však brzdí software. Android dostane v budoucnu několik velkých novinek, ale více Lockheimer a spol. prozradit nechtěli.

Samsung už Android zkrotil a víceokenní režim nabízí u mobilů i tabletů
Samsung už Android zkrotil a víceokenní režim nabízí u mobilů i tabletů (foto: Samsung)

Snad jen to, že už možná příští verze Androidu dostane plný multitaskingový režim se dvěma aktivními okny vedle sebe. Je zarážející, že jej nepodporuje již Pixel C. Vývoj nejspíš nejde podle plánu. Víceokenní režim byl dostupný coby experimentální funkce v Androidu M, ale do finálního sestavení se nedostal. Na řadu nejspíš přijde až s Androidem N.

 

Ostatní výrobci jako LG nebo především Samsung už s ním zkušenosti mají. Dvě aktivní okna umí zobrazit na tabletech i mobilech. Microsoft jej na tabletech podporuje od roku 2012 (Windows 8), Apple se jej naučil letos (iOS 9).

" frameborder="0" height="360" width="640">

Tvůrci Pixelu dále prozradili, že se u tabletu soustředili na to, aby měl co nejlepší displej, výdrž a ovládání klávesnicí. Proto postrádá některé funkce, které má konkurence. Chybí touchpad nebo přímá podpora tlakově citlivých stylusů. Kvůli prodloužení výdrže Pixel C nelze probudit poklepáním na displej. Google Now u něj neposlouchá na pozadí, ale to by se mělo změnit v budoucnu.

Pixel C je plně hackovatelné zařízení s open source firmwarem i systémem a jednoduše odemknutelným bootloaderem. Jeho USB podporuje režim host i client. Je ve formátu USB-C a specifikacích 3.1, takže jim lze rychle protáhnout data i proud. Rychlonabíjení slibuje výkon až 24 W. V budoucnu bude podporovat také redukce z USB-C na DisplayPort.

A proč se jmenuje „Pixel C“ a ne „Nexus něco“? Nexus budou zařízení se systémem od Googlu, ale hardwarem od partnerů. U Pixelů bude mít Google pod palcem obojí. A céčko? Znamená prý convertible. Google prý zatím nechystá variantu Pixelu C se systémem Chrome OS. Chromebooky, Chromebox ale dostanou další sourozence. V Mountain View přemýšlejí o dalších možných formátech počítačů.

Zdroj: Reddit via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?