Hlavní navigace

Hry pro Android si vyzkoušíte i bez zdlouhavé instalace. Google má řešení

20. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V San Francisku právě probíhá největší herní vývojářská konference GDC. Jednou z pěti set zúčastněných firem je také Google. U něj se spekuluje, že prý chystá vlastní herní konzoli a streamovací službu podobnou GeForce Now nebo PlayStation Now. Na akci ale představil jen méně významnou novinku – Google Play Instant. Již předloni ukázal tzv. instantní aplikace, které fungují i bez instalace. Reálně se téměř vůbec neprosadily, o což se moc nesnažil ani Google. Nově by ale tuto funkci mělo využívat více vývojářů a zvlášť těch herních. V Play Storu je pro ně zvláštní sekce Instant Gameplay. Najdete v ní Clash Royale, Words With Friends 2, Zynga Solitare, Final Fantasy XV: A New Empire, Bubble Witch 3 Saga a Mighty Battles. U všech her k tlačítku Instalovat přibylo Vyzkoušet. Stáhne se jen malý fragment (někdy ve dvou fázích, v Play Storu a pak ještě v prostředí hry) a hra se okamžitě spustí. Trvá to jen pár sekund.

Tlačítko Vyzkoušet
Tlačítko Vyzkoušet
Stažení části hry
Stažení části hry
Rychlé načtení
Rychlé načtení
Hra za pár sekund naskočila
Hra za pár sekund naskočila

Instantní hra nenabídne plnohodnotný zážitek. Je to jen demo s omezenými funkcemi a výrazným tlačítkem vybízejícím k instalaci. K ověření toho, jestli vám hra dobře poběží nebo vás bude bavit, ale taková ukázka stačí. A vyzkoušení je pohodlnější než (od)instalace hry o velikosti několika stovek megabajtů.

Podle Googlu začnou instantní verze brzy využívat i další vývojáři. Automaticky u všech her nebo aplikací to ovšem fungovat nebude. Tvůrci totiž musí připravit dvě sady softwaru. Jednu pro klasickou instalaci, druhou rozsekanou na fragmenty, které se stáhnou před spuštěním a pak v průběhu používání.

Byl pro vás článek přínosný?