Hlavní navigace

Android TV bude žít. Google představil nový software i hardware

13. 12. 2019

Sdílet

Na rozdíl od hodinkového systému Wear OS je Android TV úspěšnou platformou, kterou během pěti let existence adaptovali velcí světoví výrobci jako Sony, Philips, Sharp, TCL, HiSense, Nvidia nebo Xiaomi. Pro ně i jejich uživatele budiž dobrou zprávou, že vývoj systému pokračuje.

Google čerstvě oznámil, že do televizí dostane nejčerstvější Android 10. Jeho novinky se sice týkají zejména mobilů, ale má i pár zlepšováků relevantních pro Smart TV. Aplikace rychleji startují a mají nižší paměťové nároky. Podporuje nové síťové protokoly, které zrychlí a lépe zabezpečí komunikaci. Má kompletně šifrované úložiště, takže bez hesla se k datům nikdo nedostane. Pomocí funkce Live Caption by mohl přidávat titulkový přepis ke každému videu. Nově si poradí s formáty AV1, zvukovým Opusem a HDR10+. A díky technologiím Treble a Mainline bude systém snadněji aktualizovatelný.

Kdy se Android TV 10 dostane do stávajících zařízení, není jasné. Vždyť i Nvidia, která svým přehrávačům Shield poskytuje zdaleka nejlepší podporu, přešla na předchozí Android 9 teprve letos v létě. Ostatní značky jsou v aktualizacích pomalejší.

TIP: Nvidia Shield TV (Pro) 2019 je starý známý s lepším ovladačem a…

Google si dokonce nechal vyrobit nový referenční přehrávač. Dostupný však bude až v nadcházejících měsících a je určený výhradně pro vývojáře, aby měli na čem optimalizovat aplikace. Spotřebitelská verze chybí, takový přehrávač měla Google naposledy v roce 2014. Tehdejší Nexus Player vydal současně s první verzí Android TV.

Nová krabička s technickým označením ADT-3 obsahuje čtyřjádrový procesor s jádry Cortex-A53, 2 GB paměti DDR3 a podporuje výstup ve 4K s 60 fps a HDR. Nabízí jeden výstup HDMI 2.1 a jednoduchý dálkáč s hlasovým ovládáním.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?