Hlavní navigace

Z Nokie by si ostatní měli vzít příklad. Drtivá většina telefonů má aktuální Android

Sdílet

Téměř 96 % Nokií, které se prodaly v uplynulém roce, běží na nejnovějším Androidu 9 nebo již pro ně vyšla patřičná aktualizace. Finská značka má v tomto ohledu velký náskok před konkurencí. Špatně na tom nejsou ani Samsung (89 %), Xiaomi (84 %) nebo Huawei (82 %), u zbytku pelotonu jsou ale čísla ostudná. U Lenova je Android Pie jen na 43 % zařízeních, u čínského Oppa je to 35 % a u zbytku výrobců pod 20 %. Ambiciózní LG má devítkový Android na 16 % prodaných telefonů, osmičkový pak na 52 % a zbylých 32 % tvoří ještě starší systémy. Čísla vyplývají s průzkumu společnosti CounterPoint, která se zaměřila na zařízení prodaná od třetího čtvrtletí 2018 až po konec druhého kvartálu 2019.

Stejná firma také tvrdí, že se stále prodlužuje doba mezi výměnou zařízení za lepší model. V segmentu high-endu si prý telefony lidé nechávají v průměru 30 měsíců. Tak dlouhou softwarovou podporu ale nabízí málokdo, výrobci typicky slibují dvouleté upgrady. Tři roky garantuje jen Google u svých Pixelů.

První místo Nokie není překvapením. Firma loni slíbila, že všechny její telefony poběží na čistém systému v programech Android One/Go. Pro ně se nové verze Androidu připravují snadněji a zpravidla nemají velké zpoždění oproti referenčním Pixelům. Nokia dokonce nedávno rozšířila podporu ze dvou na tři roky. Týká se ale jen bezpečnostních záplat, nikoliv upgradů systému. Výrobce zrovna nedávno zveřejnil roadmapu ukazující, kdy na jeho telefony dorazí Android 10. U Nokií 7.1, 8.1 a 9 PureView to bude do konce roku, viz galerie.

Zdroj: CounterPoint

Byl pro vás článek přínosný?