Hlavní navigace

Anglickou Wikipedii si můžete stáhnout pro offline čtení. Má jen 10 GB

11. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wikimedia Foundation, vydavatel Wikipedie a dalších komunitních projektů, zveřejnil zajímavý tip – celou Wikipedii si můžete stáhnout do počítače a číst i bez připojení k internetu. Háček? Stáhnou se pouze články bez obrázků a postupných aktualizací.

Anglická Wikipedie je dostupná ve formátu OpenZIM, který přečte několik čteček, z nichž nejpoužívanější je multiplatformní Kiwix. Obsah největší encyklopedie můžete stáhnout v 9,7GB souboru buď přes torrent, nebo přes hodně vytížené HTTP. Anglická verze pochází z ledna 2012. 

Wikimedia tvrdí, že kdyby byly v archivu zahrnuty i obrázky (a to jen náhledy), soubor by měl asi 100 GB. Proto jsou uloženy pouze články (jinak plnohodnotné). Soubory ale nepřipravuje sama, stojí za nimi Emmanuel Engelhart, tvůrce Kiwixu. Ten na svých stránkách odkazuje i na další jazykové mutace, čeština nebo slovenština bohužel chybí.

 

Nicméně Wikipedii si můžete stáhnout a na vlastní server nasadit i svépomocí. Na webu najdete uložené databáze (sql dump) všech jazyků, ale také nejsou příliš aktuální. Například poslední záznam české verze pochází z 15. června 2011. Všechny články se vešly do 345MB archivu, pokud byste chtěli i historii editací, dostanete se až na 2,4 GB.

Zdroj: Wikimedia

Byl pro vás článek přínosný?