Hlavní navigace

Ani jednovaječná dvojčata přihlášení pomocí Windows Hello neošálí

20. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Majitele stávajících počítačů, kteří aktuálně upgradují na Windows 10, to sice moc zajímat nemusí, ale s přibývajícími měsíci od vydání se budeme více a více ohlížet po technologii Windows Hello. Usnadní nám totiž přihlášení k zařízením. Infrakamera pozná uživatele, podle dosavadních ukázek bleskově. Proces tak bude rychlejší a pohodlnější než zadávání klasického textového hesla.

Můžeme si vzpomenout, že např. když za pomoci soudobé technologie Google zavedl na smartphonech odemknutí pomocí rozpoznání tváře, dalo se ošálit fotografií uživatele. Infrakamera na tohle neskočí, protože zkoumá hloubku. Zpravodajský web The Australian napadla jiná zajímavá myšlenka. Jak bude technologie reagovat na jednovaječná dvojčata?

 

Co si budeme nalhávat, my lidé máme mnohdy problém je od sebe na pohled rozeznat. Počítače ale budou úspěšnější. The Australian si na test pozval šest párů dvojčat. Postup se opakoval – první dvojče složilo jako vzor a právě jeho otisk se uložil do počítače. Přihlášení následně zkusilo druhé dvojče. Zkouška proběhla na blíže nespecifikovaném modelu Thinkpadu od Lenova.

Přihlašovací systém bylo dovoleno podpořit různými verzemi vzhledu, tedy např. nasazením brýlí. Hello se při přihlášení méně pravděpodobně splete, když vás zná ve více podobách. Přihlášení zafungovalo vždy pouze u toho správného dvojčete. Výjimkou byl případ dvojice mladých dívek, kdy Hello nedokázalo vyhodnotit ani jedno z dvojčas a přihlášení nepovolil.

I když někdy vyhodnocení uživatele trvalo delší dobu, minimálně Hello do Windows v žádném z případů nevpustilo nesprávnou osobu. Počáteční zkoušky naznačují vysokou úspěšnost a aspoň zatím se těšíme. Mohlo by jít o reálně použitelnou a užitečnou funkci. Notebooky s patřičnou kamerou budou na trh postupně nastupovat v příštích měsících a letech společně s Windows 10.

Zdroj: The Australian via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?