Hlavní navigace

Ani rozostřený obličej nezatají vaši identitu. Vědci rozpoznají tvář i z černobílých fleků

15. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ani rozmazání obličeje vás na internetu neochrání, píše magazín Quartz. V novém článku upozorňuje na výzkum tříčlenného týmu Cornell University, jenž naučil neuronovou síť rozpoznávat tváře, které byly rozostřeny nebo rozpixelovány pomocí filtrů. A dokážou to s obdivuhodnou přesností.

I z těch dvou skvrn počítače rozpoznají obličej vlevo
I z těch dvou skvrn počítače rozpoznají obličej vlevo

Počítač trénovali na těchto 20+ let starých testovacích fotografiích. Databáze obsahuje 40 obličejů, od každého deset černobílých fotek v rozlišení 92 × 112 pixelů. Snímky pak prohnali cenzurujícím filtrem na YouTubu. Vznikly mazanice jako na obrázku výše.

Obličeje, na kterých se neuronová síť učila
Obličeje, na kterých se neuronová síť učila

Když rozostřené portréty nechali rozpoznat člověka, úspěšnost byla jen 0,19 %. Jejich software ale počítal se 71% přesností. Když měl na tip pět pokusů, přesnost byla 83 %.

Neuronová síť se nesnažila rekonstruovat původní snímky. Dokázala „jen“ skvrny přiřadit k původním obličejům. Bez originální sady tváří by algoritmus nefungoval. Jenže dnes v dobách facebooků a instagramů jsou na internetu fotky miliard lidí. Sad k porovnání tak bude hodně, jen toho výkonu pro analýzu všech nikdy nebude dost.

Závěrem cornellského výzkumu je, že cenzurující filtry dokážou zamaskovat identitu pro lidské vidění. To počítačové ale tak snadno neobelstí. Pokud chcete něco zamaskovat, nemá smysl používat filtr, ale daný text či obličej je třeba překrýt jiným obrázkem, případně jednobarevným obdélníkem.

 

Zdroj: Quartz

Byl pro vás článek přínosný?