Hlavní navigace

Antivir Microsoftu likviduje konkurenci: Chrome je virus

3. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Antivirové programy mají dnes těžkou práci. Detekovat známé hrozby zdaleka nestačí, když se škodlivý software dokáže sám proměňovat a neustále vznikají nové neznámé hrozby. Antiviry proto musí vynaložit více úsilí do analýzy aplikace a hledání pochybných částí, občas se však něco přepískne a virus se najde tam, kde vůbec není.

Nedávno se něco takového stalo antiviru Microsoft Security Essentials, který se z nějakého důvodu usnesl, že prohlížeč Google Chrome je trojský kůň, konkrétně PWS:Win32/Zbot, jenž se zaměřuje na sběr hesel u některých webů, otevírá limitovaný přístup přes zadní vrátka a dokáže zlikvidovat i některé bezpečností programy. MSE prohlížeč Chrome samzřejmě rovnou odstranil, pokud se uživatel nerozhodl udělit domnělé bezpečností hrozbě výjimku.

Microsoft však na stížnosti velmi rychle zareagoval a během několika hodin byla vydána aktualizace virové databáze, která tento problém odstranila. Aby byl váš Chrome v bezpečí, ujistěte se, že je virová databáze MSE verze 1.113.672.0 nebo vyšší. Otázkou zůstává, jestli se opravdu jednalo o nechtěnou chybu, nebo skrytý záměr od Chrome odstrašit pár uživatelů. Co si myslíte vy?

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?