Hlavní navigace

Antutu: Nejrychlejším mobilním SoC je Snapdragon 820, má také nejlepší grafiku

Sdílet

Zdroj: Redakce

Populární mobilní benchmark zveřejnil čerstvý žebříček nejvýkonnějších čipů. Na trh v posledních třech měsících přišlo několik novinek od Qualcommu, Samsungu nebo Huawei (HiSiliconu) a ty dokázaly pořadím hodně zahýbat. Antutu zprůměroval výsledky měření jednotlivých zařízení se stejným základem.

Nejvýkonnější SoC podle Antutu
Nejvýkonnější SoC podle Antutu

Nový Snapdragon 820 má nejlepší celkový výkon z celého pelotonu, když pokořil Apple A9 i aktuální Exynos 8890 ze Samsungu Galaxy S7 (Edge). Kirin 950 z telefonu Huawei Mate 8 ztrácí dost výrazně. Je však nutné brát v potaz, že celkové výsledky Antutu ovlivňuje i rychlost úložiště, RAM či odezvy systému. A měřené telefony používají nejen odlišné verze OS, ale také úplně jiné systémy (Android a iOS).

 

Potvrdilo se také, že Snapdragony 650 a 652 přinesou do střední třídy výkon loňských highendů. Díky procesorům Cortex-A72 a rychlejším grafikám dohnaly Snapdragony 808 a moc neztrácejí ani na zmíněný Kirin 950. Ten sráží hlavně slabá grafika.

Nejvýkonnější GPU podle Antutu
Nejvýkonnější GPU podle Antutu

Ukazuje to zvláštní graf vztažený jen na GPU. Kirin sice obsahuje nejmodernější čip ARMu Mali-T880, využívá ovšem jen čtyřjádrovou verzi, přičemž Exynos 8890 má dvanáctijádrovou s více než dvojnásobným výkonem. Ani ten ale nestačí na PowerVR GT7600 v Applu A9. Absolutním králem je Adreno 530 v Snapdragonu 820.

 

V top 10 se neobjevil žádný čip od MediaTeku. To je zkrátka druhá liga. Jeho desetijádrový Helio X20 (tři klastry Cortex-A72, -A57, -A53 a grafika Mali-T880 MP4 by jej nejspíš dostal někde pod Kirin 950, jenže takto vybavené telefony ještě na trhu nejsou.

Zdroj: Antutu

Byl pro vás článek přínosný?