Hlavní navigace

AnyFound Photo Recover: jak obnovit smazané fotky?

10. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od doby, kdy se objevil operační systém Windows, si uživatelé zvykli, že systém za ně smazané soubory nejprve přesune do Koše. Nedochází tak rovnou k jejich smazání, ale jen k ukrytí před zraky správce souborů a k označení pro smazání. Obsah Koše si můžete jednoduše prohlédnout nejčastěji pomocí zástupce na ploše. Soubory z něj lze jedním klepnutím vrátit zpět do původního umístění nebo přetáhnout do jiné složky a znovu je tak zpřístupnit. Naopak, pokud je už opravdu nechcete používat, Koš vyprázdníte. Teprve poté dojde ke smazání souborů a uvolnění místa na disku. Ve skutečnosti je však zrušena pouze informace o tom, kde se daný soubor nalézá. Data jsou stále na disku nebo paměťové kartě a to až do doby, než dojde k jejich přepsání. Speciální programy dovedou smazané soubory vyhledat a znovu je alespoň z části zpřístupnit. Práci jim samozřejmě ztížíte, když použijete nějakou datovou skartovačku, která oblast umístění souboru na disku několikrát přepíše náhodnými daty. TipJak obnovit smazaná data ve Windows? Zkuste Recuvu Pokud naopak chcete mít jistotu, že po nechtěném smazání souboru (a to jakéhokoli, nejenom fotografie) budete mít velkou šanci jej zase obnovit, snažte se dodržet několik základních pravidel:

  • Obnovujte co nejdříve, dokud nedojde k přepsání původního umístění souboru novými daty
  • Dokud soubor neobnovíte, nekopírujte do počítače nové soubory
  • Pravidelně disk defragmentujte. Větší pořádek snižuje pravděpodobnost okamžitého přepsání smazaných dat.

V softwarových archivech najdete docela velké množství zdarma dostupných i placených programů, které slibují, že si s obnovou dat rychle a bez problému poradí. Jedním z těch, které byste mohli vyzkoušet, je AnyFound Photo Recovery. Nemá sice českou lokalizaci, ale je zdarma a jeho ovládání je tak jednoduché, že jej zvládnete i jen se znalostí základních pojmů.

Obnova smazaných fotografií

Program AnyFound Photo Recovery by měl fungovat ve Windows XP, Vista a Windows 7. V posledních dvou jmenovaných je třeba jej spustit jako správce, v opačném případě nebude mít povolen přístup k diskovým jednotkám a nebude tedy použitelný.

Po spuštění nabízí AnyFound Photo Recovery trojici tlačítek, kterými se přepnete do režimů pro obnovu smazaných souborů, do znovu zprovoznění smazaného diskového oddílu a do režimu pro pokračování v pozastaveném obnovování.

Obnovu smazaných fotografií tedy zahájíte klepnutím na první tlačítko. AnyFound Photo Recovery zobrazí nalezené diskové oddíly. Pokud jste právě teď připojili externí disk, pak si seznam zaktualizujete klepnutím na tlačítko Refresh. Klepnutím označte ten diskový oddíl, na kterém by se měly nacházet smazané fotografie, a stiskněte tlačítko Recovery.

AnyFound Photo Recovery se nyní pustí do analýzy vybraného diskového oddílu. Jakmile ji dokončí, zobrazí stromovou strukturu nalezených smazaných složek a souborů s jejich původním umístěním. K dispozici je i náhledové okno. Po klepnutí na konkrétní snímek si tak můžete prohlédnout, o jaký obrázek se jednalo.

V tomto případě AnyFound Photo Recovery nalezl několik souborů z vyprázdněného Koše. Ne všechny obrázky je možné v náhledu zobrazit. Pokud však náhled funguje, je pravděpodobné, že se soubor obnoví bez problému:

Kliknutím do zatrhovacích políček označte soubory nebo složky, které chcete obnovit a pokračujte tlačítkem Save File. AnyFound Photo Recovery zobrazí klasický dialog pro výběr složky, ve kterém určíte, kam mají být vybrané soubory obnoveny.

Druhý obnovovací režim je poněkud podrobnější, prohledává diskové oddíly sektor po sektoru a umožňuje znovu sestavit seznam souborů.

AnyFound Photo Recovery je povedený prográmek, který pracuje poměrně rychle a snadno se ovládá. Je však trošku matoucí, že do seznamu souborů pro obnovu nezahrnuje položky momentálně umístěné v Koši. Mezi podporované typy souborů, které dovede obnovit, patří BMP, JPEG, GIFF, PNG, PSD, TIFF, WMF, EMF, ICO a další.

Byl pro vás článek přínosný?