Hlavní navigace

AOC vydal dva hráčské monitory s odezvou jen 0,5 ms a 240Hz frekvencí. Celkem levné

4. 7. 2019

Sdílet

V monitorech před pár lety panovaly ospalé poměry, ale poptávka hráčů po luxusnějších zobrazovadlech docela nakopla vývoj, takže máme LCD s vyššími frekvencemi, zvláštní širokoúhlé formáty s prohnutou obrazovkou a také se snižují odezvy panelů – asi ta vůbec největší bolest technologie LCD vůbec. Za poslední rok se začaly objevovat herní monitory, které přinášejí odezvu pod hranicí 1 ms, která byla dlouhá léta minimem. K monitorům, které teď mají v papírech odezvu jen 0,5 ms, se teď přidaly dva modely AOC, které by mohly být zajímavé pro soutěživě-zaměřené hráče, protože zároveň nabízejí obnovovací frekvenci až 240 Hz.

AOC teď začal prodávat dva 0,5ms monitory: Agon AG271FZ2Agon AG251FZ2. Jsou založené na panelech typu TN s úhlopříčkou 27 a 24,5 palce, které mají hodně podobné parametry. Oba podporují 240Hz obnovovací frekvenci a poskytují rozlišení Full HD. Udávaná 0,5ms odezva by snad měla platit pro přechod šedá-šedá. Panely mají zřejmě jen běžný gamut sRGB a maximální jas podsvícení 400 cd/m².

Oba monitory jsou postavené na technologii adaptivního obnovování AMD FreeSync (VESA Adaptive Sync), která je dostupná v rozsahu 48–240 Hz jak přes DisplayPort, tak na rozhraní HDMI 2.0. Díky LFC tak tato LCD budou fungovat adaptivně už od 0 FPS. FreeSync je od letošního roku už podporováno jaké grafikami GeForce, takže monitory to bude v podstatě univerzální. Ovšem platí to pro připojení přes DisplayPort, adaptivní obnovování přes HDMI funguje jenom na Radeonech.

Tip: Nvidia grafikám GeForce povolí adaptivní obnovování na monitorech s FreeSync

Obě verze mají podporovat typické přídavné funkce herních monitorů jako zesvětlení tmavých částí scény pro lepší rozeznatelnost detailů a viditelnost a režim s nízkým lagem. Podle specifikací mají integrované 2×3W reproduktory a stojany podporují nastavení výšky i montáž do VESA držáku. Kromě vstupů HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2 by měly doplňkově mít ještě HDMI 1.4, DVI a D-Sub (u nichž ale nebudou podporované maximální frekvence). Podle fotografií pak jsou součástí i rozbočovače USB a výklopný držák na pověšení sluchátek po straně.

Galerie: AOC Agon AG251FZ2

Tyto monitory by měly být už mezinárodně uvedené do prodeje, ale u nás je zatím vyhledávače cen nenacházejí (na prodej je model AG251FZ bez dvojky na konci, ale to je starší typ s 1ms odezvou). Jejich oficiální cena je 330 (AG251FZ2) a 380 dolarů (AG271FZ2), což by v přepočtu bylo asi 9000 a 10 400 Kč. Za 0,5ms odezvu teda není moc velký příplatek, zvlášť jestli se budou dát koupit za o něco nižší než doporučené částky, jak to často bývá.

Galerie: AOC Agon AG271FZ2

Byl pro vás článek přínosný?