Hlavní navigace

AOC vydává 144Hz monitor s G-Sync. Umí označit střed panelu pro snazší míření

26. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

O společnosti AOC máme zprávy, že by začátkem příštího roku měla uvést monitory s podporou technologie VESA Adaptive-Sync, umožňující přes DisplayPort 1.2a vykreslovat obraz s proměnlivou frekvencí (tuto teczhnologii hodlá AMD používat se svým řešením FreeSync). AOC ale zároveň podporuje i technologii G-Sync Nvidie, která je sice proprietární, ale zase je k dispozici bez čekání již dnes. Firma dá G-Sync do vínku novému hráčksému monitoru AOC g2460Pg.

Toto LCD dává svou příslušnost do ekosystému Nvidie hrdě na odiv zelenými dekorativními prvky na tmavém stojanu a rámečku. Proužek na spodní straně vypadá alespoň na fotografiích docela neotřele. V tomto hávu se ukrývá panel s úhlopříčkou 24 palců a standardním rozlišením 1920 × 1080 bodů. Maximální obnovovací frekvence je ovšem příjemných 144 Hz, k čemž se ještě připojuje podpora G-Sync díky vestavěnému modulu. Vykreslování tedy bude hezky plynulé – dá-li ovšem vaše grafika.

Monitor AOC g2460Pg s G-Sync

Použitý panel je založen na technologii TN, což však u rychlých hráčských LCD nelze příliš kritizovat. TN má sice horší pozorovací úhly, zato ale nejrychlejší odezvu, která by u tohoto modelu měla být do 1 ms. AOC udává jas o hodnotě 350 cd/m² a (nedynamický) kontrast 1000:1. Spotřeba lehce pod 30 W (27,7 W) zapadá do průměru, ve standby má pak monitor „žrát“ 0,5 W.

 

Udělátko pro ty, kdo neumí najít prostředek (nebo mířit)

Pro hráče má kromě G-Sync a schopnosti běžet na 144Hz frekvenci tento AOC ještě jednu – možná trochu zvláštní – specialitu. Umožňuje totiž zmáčknutím tlačítka aktivovat na obrazovce kříž, vyznačující střed panelu. Smysl této funkce je takový, že značka může částečně suplovat mířidla či kurzor ve hrách, které jej standardně nezobrazují. To nicméně může být záměrem vývojářů, takže tuto pomůcku by leckdo mohl vnímat jako nepoctivý „cheat“.

 

AOC g2460Pg by neměl zanedbávat ergonomii – stojan vládne možností výškového nastavení (v rozsahu 13 cm) a pivotem. Ve výbavě je i obvyklá možnost montáže do držáku VESA a také rozbočovač USB 3.0/USB 2.0. Vcelku zajímavá je skladba vstupů, ta totiž zahrnuje jen jediné rozhraní DisplayPort. Absence alternativních vstupů je poněkud zvláštní, DisplayPort ale nutně potřebujete k tomu, aby G-Sync fungovalo, takže toto opominutí není bez logiky. Konstrukce panelu a obrazovky je zřejmě odvozena od modelu g2460Pqu, který má dost možná i stejný panel, avšak G-Sync mu chybí.

Monitor by měl na trh (a to včetně Evropy) dorazit už příští měsíc. Podle zastoupení firmy na něj bude poskytována tříletá záruka; doporučená koncová cena pak má činit 11 460 CZK.

Zdroje: AOC (1, 2), TZ

Byl pro vás článek přínosný?