Hlavní navigace

Apacer má hybridní SSD

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apacer na Computexu představil hybridní SSD disk, který je tvořen dvěma druhy NAND pamětí - SLC a MLC. Modely CAFD 253 SSD s kapacitou 96 GB v sobě kombinuje 32 GB SLC paměťových buněk a 64 GB MLC.

SLC (Single-Level Cell) jsou vyráběny s nižšími kapacitami, protože pojmou pouze 1 bit na 1 paměťovou buňku. Zato však dosahují vyšších rychlostí a nižší spotřeby. MLC (Multi-Level Cell) obsahují v jedné paměťové buňce 2 bity informací, zpravidla tedy mívají dvoujnásobné kapacity oproti SLC. Díky vyšší hustotě jsou levnější, bohužel i pomalejší. Hybridem v podání Apaceru proudí data rychlostmi 35 a 25 MB/s (SLC, čtení a zápis) nebo 22 a 13 (MLC, čtení a zápis). Rychlosti nejspíš nikoho neuchvátí, konkurence nabízí špičkové modely s rychlostmi přes 100 MB/s, ale zde bude důraz spíš na cenu zařízení. 

Zatím není známo, jak se kapacity budou sčítat, ale zřejmě to dopadne rozdělením na dva oddíly, jeden pro operační systém, druhý pro data. Oba disky jsou uvnitř 2,5" rámečku, který je možné použít i notebooku (přeci jen na desktop jsou rychlosti pomalé a nemusí se tolik dbát na každý ušetřený Watt). Docela překvapivě je SSD osazeno starým ATA rozhraním, který už i u notebooků pomalu mizí, na druhou stranu nebude potřeba napájecího konektoru. Odběr ze sítě bude minimální, ve standby si řekne o 2,5 mA, při práci pak 100 mA. Cena ani dostupnost zatím nejsou známy.

Zdroj: TC Magazine

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku