Hlavní navigace

Už i záložní napájení UPS můžete mít v hráčském designu s RGB LED iluminací, od APC

1. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: techPowerUp
Tak už i UPS neboli záložní zdroj nepřerušovaného napájení proti výpadkům proudu můžete mít v hráčském designu i s neodmyslitelnými svítícími RGB LED.

Asi jste si všimli, jak dnes od všeho hardwaru existuje herní verze, která se odlišuje různým rozeklaným vzhledem se spoustou hran (jedni píáristi to v tiskovce označili „agresivní herní design“) a zejména musí mít RGB LED s nastavitelnou barvou iluminace a různými světelnými efekty. Takovéto „hráčské“ provedení má už vše a zřejmě to je velký tahák. Skříně, LCD, chladiče, desky, myši, klávesnice, sluchátka, dokonce se kvůli tomu vrátily ze záhrobí i podložky pod myši.

Ovšem je tu jedna oblast hardwaru, které trestuhodně hráčům chyběla a nyní to je napraveno. Totiž UPS neboli zdroj nepřerušovaného napájení, chránící proti výpadku proudu nebo výkyvům v síti. Ano, na trh konečně přichází UPS s pořádným hráčským designem a RGB svítivými efekty.

UPS s herním designem a světýlky

Připravila ji firma Schneider Electric vyrábějící UPS pod značkou APC (koupenou v roce 2007) a zařízení se jmenuje APC Back-UPS Pro Gaming. Tato UPSka se začne prodávat během aktuálního měsíce (října).

Ačkoliv jsme se před chvílí trošku pošklebovali nad potřebou firem lakovat všechno na herní barvy (dřív červeno-černá, ale už je to z módy, nahrazeno právě RGB), tak ve skutečnosti není až takový nesmysl UPS vlastnit, pokud náruživě hrajete a utratíte za hardware beztak desítky tisíc. Pokud totiž máte zkušenost, že vám občas elektřina vypadne (i třeba jen na okamžik) a shodilo vám to běžící PC, případně se chcete jen pojistit proti situaci, kdy něco v domě jen shodí jistič, může se UPS hodit i na hraní.

Výpadek vás totiž nevyhodí z rozehraného matche, nezpůsobí, že vás sejme boss v nějakém MMORPG a tak podobně. Minimálně při nefungující elektřině zůstanete ve hře (pokud tedy je zálohovaná/pod proudem internetová infrastruktura nad vámi) a máte čas na to, ji regulérně opustit. A samozřejmě jste chránění před pokažením operačního systému nebo třeba systému souborů či dat na SSD.

Hráč si samozřejmě může koupit klasickou UPS, tato ale zapadne do svítícího stylu dnešních hráčských doupat. Má poměrně pěkný design ve dvou možných barvách (arktická bílá a půlnoční černá) a na zkoseném čele je z více stran viditelný kruhový displej s indikátory stavu. Okolo LCD a pak dále zezadu nad zástrčkami jsou pak svítící prvky sestávající se z 12 RGB LED, u nichž lze nastavovat barvu. Není ale zmíněno, jaké jsou možnosti synchronizace barvy a zejména efektů s počítačem.

Bohužel nejsou uvedené klasické podstatné parametry jako kapacita baterií a maximální příkon/délka napájení/nabíjení. Podle AnandTechu by možná mohlo jít o redesign UPSky APC BR1500MS, která dává až 900 W po dobu 4,1 minuty nebo 500 W 12 minut. Tato herní verze má totiž podobný tvar a označení BGM1500 (bílá) nebo BGM1500B (černá). Podle specifikací zde produkuje UPS sinusový výstup, používá automatickou regulaci napětí a baterie jsou uživatelsky vyměnitelné (má být možný i hotswap). Rozměry jsou 105 x 291 x 408 mm a váha 12,5 kilo.

Zařízení poskytuje šest zásuvek zálohovaných baterií (a jištěných proti přepětí), dále čtyři už nezálohované zásuvky, které ale pořád mají přepěťovou ochranu. Vepředu jsou i tři USB (z toho jedno USB-C) pro nabíjení menších například mobilních zařízení. Možná by se touto cestou dalo připojovat třeba i Raspberry Pi a podobně. Chránit lze i rozhraní RJ-11 (telefon/ADSL) a koaxiál (TV).

Galerie: Hráčský zdroj nepřerušovaného napájení APC Back-UPS Pro Gaming

Verze pro EU?

Model na obrázcích je, jak jste si mohli všimnout, určený pro USA (vzhledem k odlišným zásuvkám i napájecí soustavě u nás samozřejmě nepoběží), kde by zdá se měl stát 260 $. Zda se chystá i evropská verze pro náš 50Hz střídavý proud, zatím nevíme, ale UPSky od APC se u nás prodávají, takže bude-li 230V/50Hz model vyroben, měl by se dostat i k nám.

Máte rádi RGB LED a s tím spojený herní design hardwaru?

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?