Hlavní navigace

Apevia X-Jupiter: převlečený Centurion?

27. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vybalení, první dojmy

První dojmy – převládá nadšení

Už samotná krabice od Apevie je graficky povedená a najdete na ní všechny informace týkající se skříně.

Po vybalení se mi design skříně na první pohled zalíbil. Čelní panel není vůbec fádní, má zajímavé prolisy a logo Apevia společně s teploměrem celkem decentně modře svítí. Intenzita světla není moc velká, takže netahá oči.

Dvířka jsou bohužel jednostranná, jsou ale otevřít až o 180 stupňů. V této poloze však nedrží, protože je zpět přitahují kabely od teploměru a osvětlení. Spodní část dvířek je perforovaná, díky čemuž se tydy snadno nasává chladný vzduch do skříně. Čelní panel je možné dovybavit i 12cm větrákem, který ale není součástí balení.

Ve střední části předního panelu najdete dvě diody od pevného disku a systému společně s teploměrem (ukazuje teploty ze dvou čidel – procesor a pevný disk) a regulátorem otáček. Regulátor je pevný, nijak se neviklá, což jen potvrzuje první pozitivní dojmy z této Apevie.

Pod dvířky najdete pět 5,25“ pozic a dvě 3,5“ společně s tlačítky pro restart a spuštění systému. Dvířka nejsou sice zamykatelná, ale k jejich otevření je potřeba vyvinout i trochu síly. Nenechavé malé ratolesti se tak k náhodnému resetu počítače nedostanou.

Levá bočnice je obdařena prosklením a již o výroby 120mm větrákem s modrým poosvětlením. Nechybí ani stříbrné logo Apevia, které zde působí trochu pouťově.

Na zadní stěně najdete osazený další 120mm větrák a sedm pozic pro rozšiřující karty. Pravá bočnice je pak prostá jakýchkoli perforací nebo rušících prvků. Vrch skříně je obdařen všemi potřebnými porty, FireWire nevyjímaje.

Parametry skříně shrnuje následující tabulka:

Ke skříni obdržíte sadu ližinek pro pevné disky, šroubky a instalační manuál. Dva 12cm větráky jsou již od výroby osazeny.

Vnitřní uspořádání

Vnitřní uspořádání

Vnitřek skříně jako by z oka vypadl CollerMasteru Centurion. Všechny otvory, prolisy i systém uchycení jsou naprosto shodné. Pokud se vám tedy Centurion líbí, bude se vám líbit i tato Apevie. Jediným rozdílem je umístění I/O panelu, který je u Centurionu vepředu místo nahoře.

V bočnici a na zadní straně skříně najdete dva 12cm větráky s odběrem 0,33 A. Již z této hodnoty je jasné, že se o žádné tiché větráky jednat nebude. Větrák v bočnici je navíc za velmi hustou mřížkou, která vytváří aerodynamický hluk.

Uchycení pevných disků, optických mechanik i rozšiřujících karet je bezšroubové.

 

Po odejmutí čela můžete přední část skříně obohatit o třetí 12cm větrák.

Součástí skříně je i změť napájecích kabelů a teplotních čidel.

Instalace komponent

Instalace komponent

Pro testování skříní začneme od této recenze používat stabilní konfiguraci. Výsledky tak budou plně porovnatelné a s větším množstvím testovaných skříní by z nich měly začít vznikat pěkné grafy, které schopnosti jednotlivých skříní přímo porovnají.

Pro testování skříní jsme zvolili následující konfiguraci:

Instalace pevných disků i optických mechanik je díky bezšroubové montáži velice rychlá.

Abyste udrželi pořádek ve skříni, budete si muset s vyvázáním kabelů hodně pohrát. Kvůli regulátoru otáček, teplotním čidlům, kabelům od horních portů a předních tlačítek může být ve skříni skutečný zmatek. Sám musím uznat, že jsem na tuto činnost neměl dostatek trpělivosti a výsledek tedy nepůsobí až takovým dojmem, jakým by mohl. Pořádku může trochu napomoct malý otvor v dolní části pod základní deskou, kterým ale nejdou kvůli jeho velikosti protáhnout všechny kabely, které by člověk chtěl.

Na fotkách vidíte skříň s osazeným Radeonem X1600 XT, nicméně jsem vyzkoušel i osazení Radeonu HD3870 X2 i GeForce 9800 GX2. Obě karty se do skříně bez problému vešly a díky otočení pevných disků nebudou ani nikdy kolidovat s datovými a napájecími kabely.

Testy chlazení

Testy chlazení

Apevia X-Jupiter je vybavena už od výroby dvěma 12cm větráky, které se velmi dobře starají o odvětrání skříně. Jejich otáčky jsou manuálně nastavitelné pomocí předního otočného regulátoru. Bohužel i na nejnižší otáčky jsou větráky slyšet, při maximálních se skříň promění v malý vrtulník. Pokud budete chtít postavit skutečně tichý počítač, doporučuji oba větráky vyměnit. Pak budete spokojeni.

Při testování byly otáčky procesorového větráku zregulovány na 980 ot./min, stejně tak i otáčky větráku ve zdroji. Díky tomu se chladič na procesoru mohl velmi rychle roztopit a ukázalo se, jak si s chlazením komponent poradí samotná skříň.

Pro testování používáme dvě aplikace – OCCT 2.0.0a, kde je spuštěn 15minutový test. V první minutě se měří teplota v idle režimu, pak následuje zatížení procesoru a paměti. Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Následující čtyři minuty se pak doměřuje pokles teplot při odvětrávání skříně v idle režimu.

Následující grafu reprezentují výsledky při maximální rychlosti obou větráků:

Pokud jsem otáčky obou větráků snížil na minimum, všechny teploty celkem logicky vzrostly.

Odvážil jsem se dokonce i větráky odpojit, což se již projevilo preventivním ukončením testu OCCT už po dvouminutové zátěži.

Následující tabulka shrnuje naměřené teploty při jednotlivých nastaveních:

 

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Celkově na mě Apevia udělala velmi pozitivní dojem. Konstrukce je pevná, nikde nejsou žádné ostré hrany a bezšroubová montáž komponent celý proces instalace značně usnadňuje. Bočnice sice mohly být trochu tlustší, nicméně při provozu jsem se s řádným drnčením nesetkal.

 

I když nejsem zrovna příznivcem prosklených bočnic a podsvícených větráků, musím uznat, že Apevia se tohoto zhostila vcelku vkusně. Modrá barva s touto skříní celkem ladí a hlavně nepůsobí svou intenzitou příliš rušivě.

Jednou z mála vad na kráse jsou hlučnější 12cm větráky, které jde ale naštěstí vyměnit za jiné. Trochu mi zde i chyběla možnost vyjmout spodní koš s pevnými disky. Celkově však klady převažují a navíc je podporuje i celkem příznivá cena. Za skříň s prosklenou bočnicí, osazenými regulovanými větráky a dvěma teplotnímičidly není necelé 2 200 Kč skutečně přehnaná cifra.

Pokud by se vám vzhled Apevie příliš nelíbil nebo byste chtěli nejakou tu stokorunu ušetřit, můžete sáhnout po uvnitř stejně řešeném CM Centurionu 534. Ten v úplně základním provedení Lite s jedním 12cm větrákem a bez prosklené bočnice pořídíte až o 1000 Kč levněji. Výhodou Centurionu je solidně vyhlížející hliníkové čelo, regulátor větráků budete naopak muset v případě Cooler Masteru přikoupit.

Za zapůčení skříně Apevia X-Jupiter Junior G Type-BK děkujeme společnosti Bostar

Kompletní galerie

Kompletní galerie

Byl pro vás článek přínosný?