Hlavní navigace

Aplikace z Windows bude možné provozovat na Androidu, ale jen omezeně

12. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 8+ a Windows Phone 8+ jsou platformami, které trpí nedostatkem aplikací, aspoň pokud se budeme bavit o moderním prostředí a Windows Storu. S desítkami Microsoft dělá vše proto, aby se to změnilo. Vývojářům nabízí nástroje, jak jednoduše portovat aplikace z Androidu a iOS.

Pak tu ale máme široký ekosystém klasických programů pro prostředí Win32, které ale pochopitelně fungují jen ve Windows. Na jiných platformách se musí buď emulovat (což je pomalé), nebo využít „vrstvy kompatibility“. Uměle vytvořených aplikačních rozhraní díky reverznímu inženýrství. Tím nejznámějším je Wine pro Linux a OS X. Software se stará o překlad volání do vlastního API kompatibilního s tím z Windows. Vše běží bez zvýšených nároků na hardware (na rozdíl od emulace).

Vylepšenou verzí Wine je CrossOver, který vyvíjí firma Codeweavers. Nabízí jej coby placený nástroj pro Linux a OS X, slibuje lepší funkce, hladší chod a hlavně podporu. Stejné studio teď chystá CrossOver for Android – přinese na Android aplikace z Windows (Win32).

Řešení bude mít háček. Většina přístrojů nebude schopná tyto aplikace provozovat z jednoho prostého důvodu, kterým je architektura procesoru. CrossOver for Android bude vyžadovat procesory x86 a alespoň 2 GB RAM.

Takové procesory najdeme v hromadě tabletů, protože je Intel dotoval, sem tam je ale některý výrobce použil i v mobilech (Motorola či Asus). Codeweavers nicméně mluví jen o podpoře tabletů. Ovládat programy pro Windows na malé obrazovce by stejně nebyl dobrý nápad. CrossOver for Android bude k dispozici zdarma, není zatím určeno, kdy vyjde.

Stáli byste o některé programy z Windows pod Androidem?

Zdroj: CodeWeavers via TechRadar

Byl pro vás článek přínosný?