Hlavní navigace

Aplikaci Pozor tramvaj! už testuje i brněnský dopravní podnik. Na rozdíl od DPP upozorní na blížící se šalinu

7. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: DPMB
Pražský dopravní podnik začal před dvěma měsíci testovat mobilní aplikaci Pozor tramvaj. Nyní se přidal i Dopravní podnik města Brna. Aplikace vás na vzdálenost asi sto metrů (v závislosti na síle signálu) upozorní na blížící se vůz v případě, že zrovna koukáte do mobilu.

Věnování pozornosti smartphonu místo dopravní situaci může být příčinou nehody. V případě chodce a tramvaje pak často fatální. Právě z toho důvodu vznikla mobilní aplikace Pozor Tramvaj, kterou testují dopravní podniky v Praze a nyní i v Brně. V Praze jsou vysílače nainstalované na linkách 1, 9 a 22. V Brně na lince číslo 4, která projíží úplným centrem města přes pěší zónu. V Brně je podobných nehod kolem dvaceti ročně.

„Všechny vozy budou vybaveny speciálním zařízením a samolepkami s QR kódem, aby cestující tuto novinku zaznamenali a mohli si aplikaci stáhnout,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Tramvaje jsou vybaveny vysílači na technologii Bluetooth, je tedy třeba mít v telefonu Bluetooth také aktivní. Upozornění přijde v případě, že máte aktivní obrazovku a projeví se notifikací i zazvoněním mobilu. V dětském režimu pak přijde upozornění vždy. Aplikace je k dispozici pro Android a iOS a pochází od vývojáře SAFE Public transport a.s.

DPMB trasa 4 DPMB, trasa tramvaje č. 4 (obrázek: idsjmk.cz, Cnews.cz)

zdroj: DPMB

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.