Hlavní navigace

Šeptanda: Apple do roka uvede první Mac s vlastním procesorem

25. 2. 2020

Sdílet

Zdroj: Apple

Čip Apple A14, který se objeví v letošní generaci iPhonů, by se mohl stát základem také nových počítačů. Naznačuje to známý analytik Ming-Chi Kuo, který v minulosti častokrát odhalil přesné plány cupertinské společnosti. Podle Kua se Apple letos připravuje na zahájení 5nm výroby čipů a v první polovině roku 2021 by se ARMový procesor měl objevit v prvním Macu.

Bližší detaily zatím neznáme, ale není to poprvé, kdy se o využití vlastní čipů Apple Ax v Macích mluvilo. Už je údajně testoval v roce 2014, ale až loni začaly spekulace nabírat konkrétnější obrysy. K přechodu není vhodnější doba než teď. Intel má problémy a zaseknutí se na starém výrobním procesu mu brání inovovat. AMD, které s architekturami Zen získalo velké sebevědomí, zase ještě pořád nevyrábí superúsporné čipy. Stávající Apple A13 zase ukazuje, že v řadě operací dokáže držet krok nebo i překonávat klasické x86 procesory, ale čip je uměle přiškrcen, aby nezvyšoval spotřebu iPhonů.

On či jeho nástupce A14 by v těle Macu mohl ukázat plný potenciál. Smysl by dávalo jej integrovat do základních modelů, typicky MacBooků Airů, které nejsou navrženy na náročnou práci. S ARMem už má zkušenosti i Microsoft, který loni na podzim uvedl pracovní tablet Surface Pro X. Chromebooky s ARMem jsou na trhu již přes pět let, ale to jsou velmi specifická zařízení postavená na webovém prohlížeči a mobilních aplikacích, kde se nemusí ohlížet na zpětnou kompatibilitu.

Měl by podle vás Apple přejít na vlastní ARMové procesory?

Právě software je dnes možná největší překážkou, která Applu brání přejít na vlastní procesory. Pokud by měl příští rok uvést počítače s novou architekturou, musel by v předstihu připravit vývojáře, dodat nové nástroje, případně i hardwarové prototypy. V červnu na vývojářské konferenci WWDC se tak možná dočkáme prvních ověřených informací.

Zdroj: 9to5mac

Byl pro vás článek přínosný?