Hlavní navigace

První Apply s procesory ARM budou příští týden: MacBook Air a Pro, už chystá i Mac Pro

4. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Apple
První počítače Apple s jeho vlastními procesory ARM zdá se budou na prodej už letos. Firma má 10. 11. odhalit vůbec první, bude to MacBook Pro a také Air.

Dlouho se to čekalo a věštilo, ale letos v létě Apple konečně oficiálně oznámil přechod na své vlastní procesory ARM a košemdání Intelu. Zatímco čekání na tento krok bylo dlouhé, samotná přechod by proti tomu zdá se mohl být dost rychlý. Vypadá to, že už příští týden a ne až v roce 2021 přijdou první ARM počítače z „Moštárny“. Budou to údajně notebooky a ARM modely dostanou hned dvě řady současně.

Apple oznámil na 10. 11. tiskovou konferenci či propagační „event“ nazvaný One more thing. Očekává se, že pravděpodobně nejde o nic jiného, než odhalení oněch prvních ARM počítačů. Na tomto se shoduje vícero zdrojů či různých pozorovatelů a médií. Ovšem Bloomberg, který v minulosti měl o plánech Applu na počítače s vlastním procesory dobré informace, už přináší rovnou i detaily o tom, co Apple v této první vlně uvede na trh.

ARM MacBook Air a ARM MacBook Pro 13/16

Podle Bloombergu budou první notebooky, a to MacBook Air a MacBook Pro. Údajně se nemají lišit dramaticky ve vnější podobě a konstrukci. Apple prý víceméně využije současný design a šasi a v tomto kroku nahradí hlavně samotnou elektroniku. První model je MacBook Air, jenž bude mít třináctipalcovou úhlopříčku. Další dvě varianty přidá nový MacBook Pro, jehož ARM verze bude dostupná ve třinácti palcích a separátně šestnácti palcích.

Celkem tedy tři různé notebooky, v kterých má být „Apple Silicon“ místo procesoru Intel. Zatím nejsou informace o přídavných GPU, nevíme tedy, zda i ta už budou od Apple – teoreticky by zatím mohly být k mání jen integrované grafiky.

Apple MacBook Air 2020 (fotogalerie)

Obě třináctky prý už vyrábí pro Apple jako dodavatel Foxconn, kdežto šestnáctku jeho konkurent Quanta Computer. Tento model Pro bude možná na prodej o něco později než menší Pro a Air, protože přípravy nejsou prý tak daleko jako u třináctek. Kdy přesně by Apple mohl tyto novinky začít reálně prodávat, to ale zatím ani u jednoho netušíme.

S těmito počítači tedy začne Apple eliminovat procesory Intel a obecně x86 ve své produkci a přecházet na ARM, což také jeho hardware více omezí co do softwaru. Alternativní operační systémy bude možné spouštět už jen ve virtualizaci, pro nativní OS budou počítače „zamčené“ jen na oficiální MacOS.

Apple MacBook Pro 16 2019 (fotogalerie)

Dále bude iMac a nový Mac Pro, prý o 50 % menší

Podle Bloombergu kromě těchto notebooků jsou v přípravě také all-in-one počítač iMac s procesorem ARM a také nový Mac Pro, tedy highendový desktop či pracovní stanice. Ten má údajně mít podobný design jako současné „struhadlo na sýr“ na (prémiových) kolečkách, ale kupodivu je zmíněno, že rozměry mají být až dvakrát menší.

Toto je zvláštní, protože velikost skříně dnešního Mac Pro není ani tak kvůli nárokům na napájení a chlazení procesoru Intel (i když trošku to roli asi hraje), ale kvůli možnosti rozšíření grafikami a dalšími kartami, disky a tak podobně. U ARM verze Mac Pro by tedy možná mohla být tato interní konektivita zhoršená, nebo by Apple mohl pro třeba karty PCI Express zavést nějaký proprietární menší formát, na úkor kompatibility. Ale to jsou jen spekulace, je možné, že prostě Apple zvolí něco jako mATX formát s prostorově méně náročným chlazením CPU a jinak ždáné problematické „odvahy“ a divočiny nenastanou.

Zdroj: Bloomberg

 

Byl pro vás článek přínosný?