Hlavní navigace

Auto od Applu by mohlo přijít do pěti let, naznačuje přední analytik

15. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ming-Chi Kuo, nejpřesnější zdroj informací o dosud nevydaných produktech Applu, vydal novou předpověď. Tento analytik obvykle cituje zdroje blízké výrobnímu řetězci cupertinské společnosti, ovšem u čerstvé zprávy bližší informace neposkytl. Tou očekávanější novinkou je, že Apple prý v roce 2020 uvede vlastní brýle pro rozšířenou realitu. Společnost před rokem uvedla nové rozhraní ARKit a podporuje pro rozšířenou i virtuální realitu dnes poskytuje na Macích, iPhonech a iPadech. Řada aplikací nebo her již ARKit využívá a vzhledem k množství obsahu je jen otázkou času, než se dočkáme i specializovaných brýlí. Apple tak zvolil opačnou cestu než Google, Microsoft, Facebook (Oculus) či HTC, kde byl nejdříve dostupný hardware a až průběžně (nebo pak) se řešil software.

Apple Car do pěti až sedmi let

Kuo také věří, že Apple nadále pracuje na vlastním automobilu, měl by přijít mezi let 2023 a 2025. O něm se mluví již tři čtyři roky a v jednu chvíli prý firma na vývoj vozu vyčlenila více než 1000 lidí. Část týmu ale nakonec rozpustila a měla se věnovat pouze vytvoření autopilota, kterého by mohla nabídnout jiným automobilkám. Již loni testovala upravený Lexus RX450h doplněný o vlastní systémy.

TIP: Autonomní vozítka Googlu byla jen experiment, firma je nebude prodávat

Podle Kua si ale Apple plán rozmyslel a vývoj vlastního auta pokračuje. Letos se do firmy vrátil Doug Field, který se v minulosti staral o tvorbu Maců, ale v posledních pěti letech dohlížel na produkci aut v Tesle. Apple už se navíc minulosti jednou spálil, když tvořil jen systém, který dodal jinému výrobci. První telefon s „integrovaným iPodem“ Motorola Rokr byl tak špatný, že musel Apple vytvořit iPhone.

TIP: Dálniční známky 2019: Vše, co potřebujete vědět

Kuo přitom očekává, že Apple Car bude pro svět aut znamenat takovou revoluci, jako byl iPhone pro mobily, Macintosh pro počítače nebo iPod pro hudbu. Nikdo jiný prý neumí vytvořit tak ucelený produkt kombinující nejlepší hardware, software a služby. Automobil by pak z Applu mohl udělat dvoubilionovou firmu.

TIP: Zprávy a testy ze světa motorů najdete na Autobible.cz

Byl pro vás článek přínosný?