Hlavní navigace

Apple integruje iOS do automobilů, prvním bude Volvo. Přivítejte CarPlay

3. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Multimédia v automobilech jsou z pohledu počítačů dekádu pozadu za světovým vývojem. Vrcholem bývá slot na SD kartu, a tak se už dlouho očekává změna. Již dříve jsme testovali například autorádio s Androidem, Apple dnes na ženevském autosalonu představil svůj koncept. Tedy koncept, CarPlay snad najdeme v některých autech ještě letos.


 

Nejnovějším počinem je chystaná integrace iOS od Applu do palubních systémů některých vozů značky Volvo, Ferrari, Mercedes, Jaguar, Honda, Hyundai. Systém se bude jmenovat CarPlay, trochu nezvyjle bez "i" na začátku. Celé to bude fungovat s iPhonem 5 a vyšším. Ze začátku při propojení přes konektor Lightning, později i bezdrátově. Technicky je CarPlay připojen k iPhonu jako dotykový displej při využití protokolu H.264.


 

Apple dnes CarPlay představil na autosalonu v Ženevě. Měl by se stát propojovacím můstkem mezi vaším iPhonem a palubním systémem auta, nabídne hlasové ovládání Siri (nebo od ní odvozené) a bude podporovat i aplikace třetích stran – na videu je k vidění například Spotify.

Dominující však má být velká dotyková obrazovka podobná té na iPhonu, hlasové ovládání pak aktivujete tlačítkem na volantu. Vedle vyjmenovaných automobilek se podle Applu dočkáme v brzké budoucnosti také podpory u BMW, Fordu, General Motors, Toyoty, ale i řada dalších. O Škodě, potažmo koncernu Volkswagen není ve zprávě zmínka.


 

Náš komentář? Bylo načase, autorádia jsou plná měničů na cédečka a automobilový průmysl se léta soustředil snad jen na kvalitu reproduktorů.

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.