Hlavní navigace

Apple převzal modemovou divizi Intelu. Zaplatil mu za ni miliardu dolarů

3. 12. 2019

Sdílet

Čtyři měsíce po oznámení akvizice byl obchod oficiálně dokončen. Apple zaplatil Intelu miliardu amerických dolarů a převzal od něj divizi pro vývoj modemů k mobilním sítím. Součástí transakce byl i inženýrský tým a zhruba 17 000 patentů. Intel si ale ponechal jednu výjimku a nadále bude moci vyrábět modemy v zařízeních mimo smartphony. Na jejich vývoji se už ale možná nebude nijak výrazně podílet, zrovna před týdnem totiž oznámil, že 5G modemy si nechá outsourcovat u MediaTeku.

Intel svůj 5G modem nebyl schopen vytvořit, zůstaly mu jen (minimálně) dva prototypy, ale žádný návrh určený pro masovou výrobu. Selhání prý nebylo jen na jeho straně, vinu rovněž klade Qualcommu, který zneužíval dominantní postavení a neférovými smlouvami s výrobci mobilů poškodil konkurenci.

Tvrdí to Steven Rodgers, výkonný viceprezident a hlava právního oddělení Intelu. Firma poukazuje na to, že Qualcomm dostal od antiomonopolních úřadů pokuty ve výši bezmála čtyř miliard dolarů, konkrétně v Číně, na Tchaj-wanu, v Koreji a EU. Americká FTC pokutu neudělila, ale přikázala, aby Qualcomm nekalých praktik nechal. Paradoxně to byl právě Intel, který před 10 lety čelil miliardovým pokutám kvůli zneužívání dominantního postavení.

Investovali jsme miliardy dolarů, najali tisíce lidí, koupili dvě společnosti a vytvořili prvotřídní produkty, které se dostaly i do nejnovějších iPhonů 11. Intel ale nedokázal překonat umělé překážky ve spravedlivé hospodářské soutěži zaviněné Qualcommem a byl nucen tento trh letos opustit,“ dodává Rodgers.

Apple měl s Qualcommem také rozepři, ale letos obě firmy podepsaly mírovou dohodu. Dle smlouvy bude Apple od partnera po dobu šesti let odebírat modemy, avčak není jisté, zdali se tak opravdu stane. S patenty a vlastním týmem už nebude na Qualcommu závislý (kromě licencí na esenciální patenty) a modemy si může dělat sám. Konečně by je také mohl integrovat přímo do čipů Apple Ax. Jenže stihnou dokončit vlastní 5G modem během půl roku tak, aby jej mohli využít v iPhonu 12, nových iPadech a Apple Watch? A dočkáme se konečně MacBooků s podporou mobilních sítí? Samé otázky…

Zdroj: Intel (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?