Hlavní navigace

Apple kupuje modemovou divizi Intelu. iPhone s 5G prý dorazí v roce 2020

29. 7. 2019

Sdílet

O čem se ještě nedávno spekulovalo, je teď skutečností. Apple se dohodl s Intelem na odkoupení jeho divize na výrobu modemů pro mobily. Převezme okolo 2200 zaměstnanců, intelektuální vlastnictví i technické vybavení a zaplatí za to miliardu dolarů. Obchod již schválili akcionáři obou firem, k dokončení ale dojde až v posledním čtvrtletí roku, než akvizici povolí i příslušné regulační úřady.

Podle tiskové zprávy Applu bude firma celkově držet přes 17 000 patentů týkajících se bezdrátových sítí. Intel si ale ponechá možnost vyvíjet a vyrábět modemy pro použití mimo smartphony (které prý nejsou rentabilní). Explicitně zmiňuje počítače, zařízení pro internet věcí nebo automobily. Šéf Intelu Bob Swan také uvádí, že se naplno vrhne do rozvoje 5G infrastruktury a bude úzce spolupracovat s operátory, výrobci telco vybavení a cloudovými poskytovateli.

TIP: Intel předběhl očekávání o miliardu, v Q2 utržil 16,5 miliardy dolarů

Apple je mnohem tajemnější. Johny Srouji, viceprezident firmy zodpovědný za hardware, pouze uvedl, že s Intelem dlouho spolupracoval a že se těší, až s jeho týmem začnou pracovat na nových produktech. Kdy přesně začnou sklízet plody oznámené akvizice, ale není známo.

iPhone s 5G už příští rok

Známý analytik Mich-Chi Kuo, který v minulosti několikrát přesně naznačil, co Apple chystá, pro MacRumors řekl, že již v roce 2020 přijdou tři iPhony s podporou 5G sítí. Původně mluvil jen o dvou, ale díky rozšíření hardwarového týmu by měl zvládnout vybavit potřebným modemem i levnější model, tedy nástupce iPhonu XR. Otázkou je, nakolik bude produkce Applu soběstačná. Firma totiž letos na jaře uzavřela mírovou smlouvu s Qualcommem a zavázala se k odběru jeho čipů až do roku 2025.

Apple bude podle Kua zatím vyrábět jen 5G modemy s podporou frekvencí do 6 GHz, nikoliv milimetrovými vlnami s pásmu nad 20 GHz. Ty sice díky širšímu pásmu dovolují znásobit teoretické rychlosti, ale žádá si to také změnu designu antén a zahuštění sítí, což je drahá technologie i pro operátory, i pro Apple.

Zdroj: Apple, MacRumors

Byl pro vás článek přínosný?