Hlavní navigace

Apple by si mohl vyrábět vlastní 5G modemy. Prý koupí část Intelu

24. 7. 2019

Sdílet

Zdroje blízké listu The Wall Street Journal tvrdí, že Apple je blízko od toho, aby za miliardu dolarů koupil divizi Intelu, která se zabývá vývojem modemů určených pro přístup do mobilních sítí. Obchod by měl zahrnovat pracovníky, technologie i patenty. WSJ nicméně hovoří pouze o sítích 5G. Není zřejmé, jestli by Apple získal patenty i pro předchozí generace sítí.

O akvizici se mluví již několik měsíců. Apple se totiž dostal do pasti. Pro mobily a tablety mu modemy dodávaly společnosti Qualcomm a Intel. S tou první vedly několikaletou právní bitvu, ta druhá zase byla technologicky zastaralá a nestíhala vývoj 5G. Nečekaně se proto ozval i Huawei, který Applu nabídl pomocnou ruku.

Modemová válka ale vzala za své před třemi měsíci. Apple uzavřel s Qualcommem mírovou dohodu. Firmy ukončily soudní spory a dohodly se na obnově licencování technologií a dodávek hardwaru. Ze smlouvy vyplývá, že Qualcomm bude Applu dodávat modemy až do roku 2025 a díky opci lze smlouvu ještě o dva roky prodloužit. Apple dohoda přijde na bezmála pět miliard dolarů. Intel následně v reakci na oznámenou spolupráci ukončil vývoj 5G modemů a soustředí se jen na 4G/LTE.

Pokud tedy dojde k obchodu mezi Intelem a Applem, bude to výhodné pro obě strany. Intel se zbaví (dle svých slov) nerentabilní technologie a Apple by naopak do budoucna mohl získat nezávislost na Qualcommu. Navíc by mohl zjednodušit konstrukci zařízení. V iPhonech a iPadech totiž doposud modemy připojoval k hlavnímu SoC externě. Qualcomm, Samsung, Huawei nebo Mediatek, kde má jedna firma pod palcem modemy i procesory, ale mohou čipy integrovat do jednoho pouzdra. To ušetří místo, náklady a také energetickou spotřebu.

Zástupci Intelu ani Applu nicméně obchod doposud nepotvrdili.

Zdroj: WSJ vis Cnet

Byl pro vás článek přínosný?