Hlavní navigace

Další důkaz, že Apple zkrátka nechce, abyste si jeho produkty opravili sami

Sdílet

YouTuber TheArtofRepair tento týden upozornil na zajímavý problém. Zjistil, že pokud si v novém iPhonu XR, XS nebo XS Max rozhodnete sami vyměnit akumulátor, Apple vás následně „potrestá“. Baterka sice bude fungovat normálně, ale ze systémového nastavení zmizí položka informující o její životnosti a případné nutnosti ji vyměnit. Místo toho tam zůstane hláška, že iPhone nemohl ověřit její pravost.

Nejde o chybu, ale vlastnost. Problém dokázali zreplikovat kutilové z iFixit, kteří známkují výrobky podle míry opravitelnosti a kteří Apple za jeho chování dlouhodobě kritizují. V každém akumulátoru se dnes nachází čip, který telefonu předává informace o stavu baterky (kapacita, naplnění, množství nabíjecích cyklů), ale Apple mu v poslední generaci svých telefonů přidal ještě speciální zámek. Ten kontroluje, jestli konkrétní baterka patří konkrétnímu telefonu. I když na iFixit použili originální akumulátor vyjmutý z jiného telefonu, iOS hlásil problém. Pouze autorizované servisy mají nástroj, který umí čip resetovat.

Chování Applu není překvapivé, neautorizovaným opravám se brání již dlouho a ohání se přitom ochranou zařízení i spotřebitelů. Pokud k iPhonu připojíte kabel nebo nabíječku bez certifikace MFi, zobrazí se vám varování, že nabíjení nemusí fungovat. V roce 2016 znefunkčnil iPhony s neoficiálně vyměněnými displeji, protože jejich čtečku otisků Touch ID spároval se základní deskou zařízení. U novějších iPhonů s Face ID zase deaktivuje automatickou regulaci jasu a funkci True Tone pro automatickou úpravou barevného podání dle okolního osvětlení.

TIP: Apple opouští jeho ikona. Jony Ive zakládá vlastní designérskou firmu

iFixit loni také upozornil na ochranu v nových Macích, která nedovolí jednoduše vyměnit SSD. A je to také iFixit, kdo již roky kritizuje nové klávesnice s motýlím mechanismem a Apple je stále ne a ne udělat tak, aby fungovaly spolehlivě.

Byl pro vás článek přínosný?