Hlavní navigace

Šeptanda: Apple prý zruší iTunes, první kroky již učinil

Sdílet


Devátého ledna to bylo 18 let, co Apple představil iTunes, software pro přehrávání a vypalování hudby. Byl to první důležitý krůček pro znovuoživení firmy a součást velkého plánu. Ještě ve stejném roce firma uvedla také první iPod a další roky a půl nato pak iTunes Store. Úspěch se dostavil, Apple jako první naučil lidi ve velkém platit za muziku.

Do příchodu iPhonu byl hudební byznys tím hlavním. Jak vyplývá z finanční zprávy za rok 2006, Apple prodal přes 39 milionů iPodů a utržil na nich 7,7 miliardy dolarů. Další bezmála dvě miliardy měl z prodeje hudby. Maců tehdy prodal přes 5 milionů, což mu do kasy přineslo 7,4 miliardy.

Proč ten historický úvod? Přehrávač, který to všechno začal, zřejmě brzy skončí. Jak si všiml Apple Insider, napovídá tomu několik náznaků. Apple zrušil stránky iTunes na sociálních sítích. Hudbu na webu přesměrovává z původní domény itunes.apple.com na novou music.apple.com. Do toho se před nedávnem objevily údajné screenshoty z macOS 10.15 ukazující nové aplikace Apple Music a TV pro počítače. To vše se událo pár dní před úvodní keynote konference WWDC, která odstartuje dnes večer.

TIP: Apple uvádí nový iPod Touch

Že dnes Apple ukáže betaverze nových systémů macOS a iOS, je jisté. Během show se o osudu iTunes pravděpodobně dozvíme víc. Má se za to, že firma rozdělí jednotlivé funkce do zvláštních aplikací. V iOS už jsou Podcasty, Apple TV a Apple Music, takže jejich ekvivalenty by mohly zamířit i na počítače. V Apple TV bude vše, co souvisí s videi (včetně půjčovny, obchodu nebo nových televizních služeb TV+), v Apple Music by se zase mohl objevit obchod pro jednorázový nákup alb a písniček.

Existuje ale ještě prostor pro další aplikaci. iTunes pro macOS a Windows totiž slouží i pro zálohu/obnovu iPhonů a iPadů nebo synchronizaci hudby s iPody. Řadu věcí sice firma může nahradit iCloudem, možnost lokální správy je však pro spoustu uživatelů nenahraditelná.

Byl pro vás článek přínosný?