Hlavní navigace

O Lightning nechce přijít. Applu se nápad s jednotnou nabíječkou nelíbí

24. 1. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce

Regulace, kterou se už přes 10 let nedaří přivést k životu, je opět na stole. V Evropském parlamentu se začalo řešit, že by mobilní zařízení měla používat jednotnou nabíječku. Důvod je pořád stejný – kvůli různým nekompatibilním modelům vzniká spousta elektronického odpadu.

Applu se však nápad, že by musel používat stejné nabíječky jako jeho konkurenti, nelíbí. Důvod je podle BBC totožný, rovněž by totiž vznikla spousta odpadu. Samotná firma vyrobila a prodala více než miliardu zařízení s vlastním konektorem Lightning. A kolem něj zase vznikl rozsáhlý ekosystém produktů třetích stran od různých bateriových pouzder, přes audio techniku až po externí disky či jiné periferie. Kdyby Apple do iPhonů nasadil konektor USB-C, ekosystém a kompatibilitu by to rozbilo.

TIP: Konektorové peklo se jmenuje USB-C

Je to přitom Apple, který se při hrozbě regulace v roce 2009 dohodl s ostatními výrobci a začali postupovat ve shodě. Od té doby neustále prodlužují memorandum, v němž se zavazují k použití jednoho konektoru. Naposledy se tak stalo v roce 2018 a tím konektorem měl být USB-C. Vtip je v tom, že tento konektor podle pravidel zapsaných v memorandu nemusí být přímo na iPhonu, ale Applu stačí vytvořit adaptér Lightning/USB-C tak, aby bylo možné iPhone dobít nabíječkou přibalenou třeba k Samsungu Galaxy S10.

Vlk se nažere a koza zůstane celá, jak praví jedno staré moudro. Dobrovolné memorandum spolu s Applem podepsaly ještě společnosti Google, Lenovo, LG, Motorola, Samsung a Sony. Společně se zavazují k tomu, aby všechna jejich mobilní zařízení šla nejpozději do března 2021 nabíjet pomocí USB-C (byť třeba jen přes originální adaptér).

Měl by Apple zahodit Lightning a přejít na USB-C?

Co v tuto chvíli stále nevíme, je, jak by potenciální regulace ze strany Evropské komise měla vypadat. Dosavadní vyjádření politických špiček byla velmi vágní a není vůbec jasné, co myslí onou „nabíječkou“. Jestli chtějí mít stejné zdířky na mobilech, či budou taktéž stačit pouhé adaptéry. Jestli chtějí ponechat nabíječky s neoddělitelným kabelem, nebo bude třeba vyrábět samostatné adaptéry, do nichž se zapojí příslušné USB kabely. Jestli budou moci vznikat mobily zcela bez konektorů Jestli chtějí legislativně sjednotit i tucet různých rychlonabíjecích technologií. Zkrátka jestli příslušnou regulaci budou sepisovat jen právníci, nebo jim s tím pomůžou také ajťáci či elektroinženýři.

Byl pro vás článek přínosný?