Hlavní navigace

Lidé teď přestali chodit i jezdit, ukazují data Applu

15. 4. 2020

Sdílet

Apple podobně jako Google začal měřit, jaký vliv měla opatření proti šíření koronaviru na pohyb lidí. Na svém webu zpřístupnil data v čitelné podobě, ale rovnou také generuje grafy pro jednotlivé země, regiony či města, jak se mění cestovní návyky. Tedy o kolik procent méně lidé chodí pěšky, jezdí autem nebo hromadnou dopravou oproti normálu.

V Česku podle něj řidiči polevili o 35 %, pěší o 54 % a v MHD cestuje o 75 % méně lidí. Velmi podobná čísla má i sousední Německo (32, 54 a 62 %). Ve Francii naopak všechny typy dopravy poklesly o 80 až 90 %.

Statistiky Applu ale mohou realitu zkreslovat. Zatímco Google neustále sleduje přesnou polohu lidí (kteří funkci explicitně nevypnuli), Apple kvůli ochraně soukromí vychází jen z anonymizovaných dat jeho mapové služby. Naměřené poklesy pohybu lidí tak neodpovídají všem iPhonům v oběhu, ale jen těm, jejichž majitelé zadali do navigace nějakou trasu.

TIP: Apple a Google vytvoří „chytrou karanténu“. Bude součástí Androidu a iOS

A to je problém. Mapy Applu nejsou všude stejně kvalitní, aby se daly vůbec používat. U nás jsou objektivně horší než ty od Googlu nebo Seznamu. Pokud jde o navigování pro MHD, to funguje jen v Praze. Zkreslovat bude také to, že lidé (nejen u nás) mohou chodit i jezdit pryč, ale často se teď pohybují v blízkosti domovů, kde nebudou využívat navigaci, protože své okolí znají.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?