Hlavní navigace

Apple letos představil nejvíce novinek v historii [Shrnutí roku 2015]

28. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hodinky Watch představil už před rokem, ale prodávat je začal až na jaře. Dle předpokladů nezamířily k nám, protože zprvu ani neuměly česky, to se změnilo až prosincovou aktualizací (čeština, ne dostupnost). Hodinky spolupracují výhradně s iPhony, vydrží jeden den používání a dostupné jsou v několika variantách s cenami od desítek do stovek tisíc korun.

Apple Watch

Dávno zapomenuté produkty

Apple letos oživil několik „mrtvol“. Sympatické aktualizace se dočkal iPod Touch 6. generace. Kdyby uměl telefonovat, klidně bychom mu mohli říkat iPhone 6C. Má čipset A8 a 1 GB RAM stejně jako iPhone 6. Foťáky a displej odpovídají zase iPhonu 5S. Koupit jej můžete výrazně pod 10 000 korun.

iPod Touch 6. generace

Oživení přišlo i do multimediálního přehrávače Apple TV. Starší generace firma zlevnila, z nové udělala více než televizní centrum. Má vyšší výkon, obsahuje ovladač s trackpadem a mikrofonem kvůli Siri, podporuje gamepady i aplikace třetích stran instalované z App Storu. Slouží také jako jednoduchá herní konzole. Apple ale víceméně pouze dotahuje to, co dokáže konkurenční Android TV.

Apple TV 2015Apple TV 2015

S výjimkou Macu Pro dostaly hardwarový refresh všechny jablečné počítače. MacBooky Air a Pro nebo Macy Mini příliš novinek nedostaly. Zato přišel nový 21,5" iMac s 4K obrazovkou. Apple po dlouhých letech představil nové periferie. Magic Trackpad, Keyboard a Mouse mají lehce odlišný design, integrované akumulátory a konektor Lightning.

 

Jeden konektor stačí, drahoušku

Největší poprask ale způsobil nový MacBook. Jednoduchý název značí jednoduché (a drahé) zařízení. Apple představil svůj zatím nejlehčí a nejtenčí laptop. Není to žádný trhač asfaltu, úsporný procesor Intel Core M mu ale dovolil udělat zcela tichý počítač. Kontroverzi vyvolal neklikací trackpad, ne moc pohodlná klávesnice s novým typem spínačů a především jediný konektor USB-C. Ten slouží pro nabíjení i data současně.

MacBook bude tenčí než Air

Největší jablečná mašina na peníze – iPhone – opět překonal prodejní rekord za první víkend. S 13 miliony prodanými kusy vylepšil o třetinu číslo předchozího modelu. iPhone 6S (Plus) jako dřívější eskové verze nepřinesl nový vzhled ani jiné velké revoluce. Telefony na první pohled vypadaly stejně, jen byly trochu tlustší kvůli pevnější konstrukci.

3D Touch

Uvnitř ale došlo k zajímavým změnám. Telefony mají rychlejší čipset A9, konečně 2 GB RAM a k tomu superrychlé úložiště. Podporují také rychlejší Wi-Fi a LTE. Foťáky mají vyšší rozlišení a ten zadní natočí i 4K video. Tahákem je pak displej s tlakovým snímačem označeným jako 3D Touch. Díky němu dotyková vrstva dovoluje uživatelům ovládat telefon pomocí nových gest.

Nabitý podzim Apple stvrdil novými iPady. Mini 4 má dle testů nejlepší displej mezi zařízeními Applu. Tablet má vyšší výkon, více paměti, lepší foťák, k tomu je tenčí a lehčí, přičemž stojí stejnou cenu, za jakou se prodávala předchozí nepovedená generace.

Surface Pro dostal konkurenci

iPad Air se třetí verze nedočkal, zato v roce 2015 přišel nový větší iPad Pro. Má 12,9" displej s rozlišením 2732 × 2048 px, čipset Apple A9X s výkonem srovnatelným s desktopovými procesory, 4 GB paměti a přitom váží zhruba tolik jako úplně první iPad. Pro cílí na práci. Tomu Apple pomáhá novou odpojitelnou klávesnicí, tlakově citlivým stylusem a systémem podporujícím režim dvou oken vedle sebe. Jen ty profi aplikace zatím chybí.

iPad Pro s perem PencilApple Smart Keyboard

Systém iOS 9 se dostal na všechna zařízení, která už měla jistý iOS 8. Změny jsou spíš drobné. Už zmíněný multitasking je dostupný jen na iPadech. Siri je zase chytřejší a učí se, co uživatel dělá přes den. Mapy umí vyhledávat trasy v MHD. Apple dále uvedl novou aplikaci Zprávy a synchronizované Poznámky. Díky optimalizacím iOS 9 zabírá méně místa a přináší delší výdrž zařízení.

OS X El Capitan se naučil trikům známým z Windows i Linuxu. Okna lze přilepit ke krajům obrazovky. Safari umí připnout panely, ztlumit zvuk a streamovat video do televize. Vyhledávač Spotlight si poradí se sofistikovanějšími dotazy jako „prezentace, které jsem vytvořil v pátek“. Nové grafické rozhraní Metal zrychlilo vykreslování webu a dalších textů. S optimalizacemi se potkaly i další části systému.

Hudební dokumenty

S iTunes a iPody Apple naučil lidi platit za hudbu. Jenže dnes už uživatelé nechtějí kupovat jednotlivá alba. Hudební půjčovny jako Spotify nebo Deezer ukázaly, že za cenu jednoho alba můžete celý měsíc poslouchat libovolnou muziku. Google a Microsoft na to zareagovaly vlastními službami, letos se k nim přidal i Apple se svým Musicem. Za 160 Kč měsíčně zpřístupní několik desítek milionů písniček. Připravil také vlastní rádio se slavnými kurátory. Aby toho nebylo málo, vydal také vlastní aplikaci pro Android. Vůbec poprvé, nepočítáme-li přejmenovanou appku pro přenos dat z Androidu na iOS.

Byl pro vás článek přínosný?